Kulturudvalget 2013-14
KUU Alm.del
Offentligt
1317932_0001.png
1317932_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
20. december 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 5. december 2013, efter ønske fra ikkemedlem afudvalget (MFU)Per Clausen (EL), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 32 (Alm. del), somjeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes oplyse, om det er foreneligt med Danmarks Radios public serviceforpligtelse at købe og bringe en dokumentar om svineproduktion (Hele Svineriet, DR2,lørdag den 16. november 2013), som er produceret af Landbrug & Fødevarers fasteleverandører af Land-TV.

Svar:

Jeg har i anledning af det stillede spørgsmål og de af spørgeren samtidigt stilledespørgsmål nr. 33-35 (Alm. del) om samme program, bedt DR om at bidrage tilbesvarelsen af spørgsmålene.DR har i den anledning oplyst følgende:”Uafhængighed er en central værdi i public service og dermed i DRsprogramvirksomhed. Det fremgår af DRs programetiske retningslinjer, at DR aldrig måtage hensyn til eller lade sig styre af økonomiske eller politiske særinteresser, og at derikke må kunne rejses berettiget tvivl om DRs, produktionernes eller medarbejderensintegritet.Produktionen af det program, som omtales af spørgeren, har givet anledning til, at derer rejst tvivl om producentens – og dermed DRs – uafhængighed. DR har derfor bragtden vedhæftede rettelse på DRs ”fejl og fakta”-side (bilag 1), hvoraf det bl.a. fremgår, atprogrammets præmis ikke var tilstrækkelig klar, samt at valget af produktionsselskabviste sig problematisk.
Dok. nr. 2007089
Side 2
DR har på den baggrund valgt ikke at genudsende programmet samt at fjerne det fradr.dk/tv. Det forekommer meget sjældent, at DR med en lignende begrundelse træfferbeslutning om at aflyse en planlagt genudsendelse af et programFor så vidt angår spørgsmålene om økonomien i den konkrete produktion henviser DRtil, at der er fortrolighed omkring oplysninger om DRs forretningsmæssige forhold itilknytning til programvirksomheden (jævnfør også, at sådanne oplysninger er undtagetfra lov om offentlighed i forvaltningen). Det kan dog oplyses, at DR ikke har opnået enøkonomisk fordel ved den omtalte måde at producere programmet på.”Jeg tager DR’s oplysninger til efterretning.
Marianne Jelved