Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1345148_0001.png
Folketingets Udvalg for FødevarerLandbrug og Fiskeri
København, den 12. marts 2014Sagsnr.: 24720Dok.nr.: 647099

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 237(FLF alm. del) stillet den 12.

februar 2014efter ønske fra Per Clausen (EL)

Spørgsmål 237:

”Mener ministeren ikke, at der er en sammenhæng mellem, hvor udbredt smittenmed denresistente bakterie MRSA er i svinebesætningerne og risikoen for, atdenne smitte spreder sig tilmennesker? Og er ministeren enig i, at det vil være helt afgørende for at begrænse spredningenaf MRSA-smitten, at man griber indover for avlsbesætningerne?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende, hvortil jeg kan henhol-de mig:”Det må lægges til grund, at jo flere MRSA-positive besætningerder er, jo større er risikoen for, atogså mennesker udsættes for bakterien.Styregruppen til MRSA-arbejdsgruppen har vurderet, at det bør prioriteres at få begrænsetspredningen til det omgivende samfundved bl.a. at forbedre de nuværende smittebeskyttendeforanstaltninger, der er i svinebesætninger.I den forbindelse kan det nævnes, at Fødevareministeriet og Sundhedsministeriet vil igangsætteet initiativ med at få etableret en svine-MRSA-rådgivningstjeneste, som aktivt skal opsøge ogrådgive svine-MRSA-risikogrupper. Herudover iværksættes et andet initiativ, som skal afklare,hvilke hygiejneinitiativer der er vigtigst for at begrænse overførsel af MRSA fra svinebesætningerud i nærmiljøet og i samfundet.Fødevarestyrelsen finder ikke, at der på nuværende tidspunkt skal gribes ind overfor avlsbesæt-ningerne. Det er et langsigtet tiltag, som kræver mere viden om, hvordan man fjerner MRSA frasvinebesætninger. Den viden har Fødevarestyrelsen ikke på nuværende tidspunkt. Fødevaresty-relsen følger forskningen og udviklingen på MRSA-området, og så snart der er videnskabeligtdokumenterede metoder til at fjerne MRSA fra besætningerne, vil denne viden indgå i MRSA-risikohåndteringsstrategier.”
Dan Jørgensen/Charlotte Røgild KnudsenMinisteriet for Fødevarer,Landbrug og FiskeriSlotsholmsgade 12DK-1216 København KTel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42[email protected]www.fvm.dk