Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del
Offentligt
1304647_0001.png
1304647_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
26. november 2013

Besvarelse af spørgsmål 20 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 31. oktober 2013.

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for, i hvilket omfang lovgiver kan pålæggeregionerne at anvende de i ministerens svar på alm. del - spørgsmål 321(2012-13) nævnte midler anført under 'Regionale udgifter til iværksætter-initiativer' (regionale erhvervsfremmemidler, regionalfonden, socialfon-den og øvrig medfinansiering) til bestemte formål, og oplyse hvorvidtgældende lovgivning på området er et resultat af et politisk forlig.

Svar:

Anvendelsen af midler fra Den Europæiske Regionalfond og Den Euro-pæiske Socialfond skal ske inden for rammerne af de operationelle pro-grammer, som Danmark har udarbejdet inden for rammerne af de gæl-dende forordninger og fået godkendt i EU-Kommissionen.Programmerne er udarbejdet i et partnerskab mellem bl.a. relevante mini-sterier, regionale og lokale myndigheder, erhvervsorganisationer og ar-bejdsmarkedets parter og forelagt Folketingets Europaudvalg inden for-mel oversendelse til EU-Kommissionens godkendelse.Der er mulighed for at støtte udvalgte initiativer til fremme af iværksætte-ri inden for både regionalfondsprogrammet og socialfondsprogrammet.Regional- og socialfondsmidlerne kan ikke anvendes til andet end det, derer beskrevet i programmerne og skal anvendes til gennemførelse af akti-viteter, der ikke ville være blevet gennemført i samme omfang uden støt-ten fra EU. Danmark har gennem det ovennævnte partnerskab forpligtetsig til, at 20 pct. af midlerne under regionalfondsprogrammet skal anven-des til iværksætteri.De regionale vækstfora har indstillingsretten til 90 pct. af de samledemidler fra Regionalfonden og Socialfonden. De regionale vækstfora prio-riterer frit, hvad midlerne skal anvendes til inden for programmernesramme. Erhvervsstyrelsen legalitetskontrollerer indstillingerne fra de re-gionale vækstfora. Erhvervsstyrelsen træffer desuden afgørelse om an-vendelsen af de resterende 10 pct. af midlerne efter høring af DanmarksVækstråd, jf. lov om administration af tilskud fra Den Europæiske Regi-onalfond og Den Europæiske Socialfond. Loven er vedtaget 15-12-2006.Overvågningsudvalget, som repræsenterer partnerskabet, overvåger pro-gramgennemførelsen i Danmark. EU-Kommissionen er observatører i
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
EAN nr. 5798000026001[email protected]www.evm.dk
2/2
overvågningsudvalget, som Erhvervsstyrelsen varetager formandskabetfor.De retlige rammer for regionernes anvendelse af regionale udviklings-midler findes i § 9 i lov om erhvervsfremme. For nærmere om lovensvedtagelse og tilsyn henviser jeg til min besvarelse af udvalgets spørgs-mål 19 alm. del.