Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del
Offentligt
1301493_0001.png
1301493_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
19. november 2013

Besvarelse af spørgsmål 13 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 22. oktober 2013 efter ønske fra Erling Bonne-

sen (V).

Spørgsmål:

Ministeren bedes nærmere undersøge og redegøre for den konkrete sag,jf. alm. del - bilag 36, hvori det anføres, at 4. Maj kollegiet på Ærø ikkekan låne blot 1 mio. kr. til renovering, selv om institutionen selv harfremskaffet det resterende beløb fra fonde og egenfinansiering, og selvom institutionen som beskrevet er gældfri. I forbindelse hermed bedesministeren undersøge, om det er et princip, at kreditforeningerne ikke villåne til projekter på f.eks. Ærø, der ellers umiddelbart ser ud til at væregode initiativrige projekter med sundt økonomisk grundlag.

Svar:

Det fremgår af henvendelsen fra rektoren på 4. Maj kollegiet i Marstal, atkollegiet har rettet henvendelse til et realkreditinstitut med ønske om be-låning, og at instituttet har afvist at belåne ejendommen på baggrund afen konkret kreditvurdering. Det fremgår videre, at kollegiet har opnåetden påkrævede finansiering i et pengeinstitut.Jeg kan ikke gå nærmere ind i den konkrete sag, der omhandler forholdetmellem to private aktører. Jeg kan dog generelt oplyse, at realkreditbelå-ning er et begrænset virksomhedsområde, som alene giver mulighed forat yde lån med sikkerhed i fast ejendom. Långivningen skal ske indenforde rammer, der følger af lovgivningen, herunder særligt lov om realkre-ditlån og realkreditobligationer. Institutterne skal selvstændigt vurdere,om de har mulighed for at yde et ansøgt lån, men er ikke forpligtede til atyde lånet.Realkreditinstitutter fastsætter selv indenfor rammerne af lovgivningen enkreditpolitik for deres udlånsvirksomhed. En sådan politik vil typisk bliveudformet i lyset af blandt andet historiske tab på forskellige ejendoms-segmenter, geografisk beliggenhed og generelle liggetider mv. Vurderin-gen af den fremadrettede tabsrisiko kan også rumme forventninger til etændret bosætningsmønster.Det følger af reglerne for institutternes værdiansættelse, at der skal tageshensyn til en aktuel risiko for ændringer i markedsforhold eller struktur-ændringer. I vurderingen af den faste ejendoms værdi vil således ofteindgå en vurdering af, hvor let det vil være at afhænde den faste ejendom,hvis det måtte blive nødvendigt i forbindelse med låntagers eventuelle
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
EAN nr. 5798000026001[email protected]www.evm.dk
2/2
misligholdelse af lånet. Herunder hører en vurdering af ejendommensalternative anvendelsesmuligheder. Denne samlede vurdering vil haveindflydelse på, i hvilket omfang et realkreditinstitut vil være indstillet påat belåne den faste ejendom.Regeringen har haft drøftelser med realkreditbranchen, som har tilkende-givet, at ingen områder af Danmark på forhånd er udelukket fra belåning,men at der foretages en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde.