Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del
Offentligt
1301485_0001.png
1301485_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
19. november 2013

Besvarelse af spørgsmål 12 alm. del stilletafErhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 22. oktober 2013 efter ønske fra Christian

Juhl (EL).

Spørgsmål:

ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
I forlængelse af samrådet med ministeren den 17. juni 2013 om alm.del samrådsspørgsmål AJ og AK om frigivelsen af 6 gidsler i sagenom somaliskepirater, hvor ministeren oplyste, at der var igangsat enundersøgelse hos DenMaritime Havarikommission og en undersøgelsehos politiet, bedes ministeren:a) Oplyse hvornår disse undersøgelser forventes afsluttet og hvordanresultatetvil blive publiceret, jf. ministerens tilsagn under samrådet.b) Oplyse hvad der fra dansk side er gjort for at retsforfølge de ansvar-lige igidselsagen - og hvilket omfang og hvilken form samarbejdetmed de somaliskemyndigheder har haft.c) Redegøre for, hvilken rolle de danske myndigheder, herunder deinvolveredeministerier har spillet under forhandlingerne og frigivelsenaf de 6 gidsler.

Svar:

Vedrørende delspørgsmål a) kan jeg oplyse, at Den Martime Havari-kommissions redegørelse om de søsikkerhedsmæssige forhold op tilkapringen af LEOPARD den 12. januar 2011 blev offentliggjort den29. oktober 2013. Redegørelsen er offentlig tilgængelig på Havari-kommissionens hjemmeside.Som opfølgning på samrådet den 17. juni i år har jeg endvidere over-sendt Havarikommissions redegørelse til udvalget.Vedrørende delspørgsmål b) har Justitsministeriet oplyst, at der tilbrug for besvarelsen er indhentet en udtalelse fra Rigsadvokaten, somhar oplyst, at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og InternationalKriminalitet har oplyst følgende:”Statsadvokaturen kan oplyse, at der pågår og har pågået en efter-forskning omkring kapringen og frihedsberøvelsen af besætningen påskibet Leopard.Da skibet blev frigivet af piraterne på et meget tidligt tidspunkt i for-løbet, hvor sikkerheden for gidslerne i øvrigt naturligt var i førsterække, har det ikke været muligt for dansk politi at sikre spor ombordpå skibet. Den øvrige konkrete efterforskning kan der kun oplyses detom, at den foregår i tæt samarbejde med statsadvokaturens nationale
FaxCVR-nr
[email protected]www.evm.dk
2/2
og internationale samarbejdsparter. Der er således fremsendt oplys-ninger til Interpol, men ikke modtaget noget svar fra Interpol på nuvæ-rende tidspunkt. Statsadvokaturen har endvidere løbende været i kon-takt med tilsvarende enheder i vore nabo-lande, der behandler pirateri-sager, der har eller kan vise sig at have forbindelse til skibet Leopardeller frihedsberøvelsen af gidslerne.Statsadvokaten har ikke været i direkte kontakt med de somaliskemyndigheder med henblik på retsforfølgning af de ansvarlige for gid-selsagen omkring skibet Leopard. Dette skyldes de meget vanskeligeforhold i Somalia og de betydelige vanskeligheder, som myndighe-derne dér arbejder under.Derimod samarbejder statsadvokaturen med andre tilsvarende myn-digheder i udlandet og internationale initiativer, der bekæmper og rets-forfølger pirateri ud for Somalias kyst og dertil hørende alvorlig kri-minalitet, som for eksempel gidseltagning. I den forbindelse har stats-advokaturen tillige tæt kontakt til det danske Udenrigsministerium,der har formandskabet for Working Group 2 i the Contact Group onPiracyoff the Coast of Somalia, CGPCS, der blandt andet handler omdet internationale samfunds indsats for at sikre retsforfølgning af pira-ter i Somalia.”Vedrørende delspørgsmål c) har Udenrigsministeriets oplyst, at Uden-rigsministeriets Borgerservice under forløbet har fulgt sagen tæt ogværet i løbende kontakt med rederiet og de pårørende, men at det errederiet og dets rådgivere, som har forestået forhandlingerne. Dendanske stat forhandler som bekendt ikke med gidseltagere.Udenrigsministeren har igennem forløbet holdt det Det Udenrigspoli-tiske Nævn løbende orienteret om sagen under skærpet fortrolighed.Ud over hensynet til den konkrete sag er dette også sket af hensyn til,at uvedkommende ikke bør have indsigt i, hvorledes eventelle fremti-dige sager håndteres.