Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1342995_0001.png
1342995_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalgethar i brev af 14. februar 2014 stillet følgende spørgsmålnr.208 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønskefraFinn Sørensen(EL).
7. marts 2014J.nr. 2014-1642

Spørgsmål nr.208:

”Ministeren bedes oplyse, om en fleksjobbers hjemsendelse på grund af vejr-lig,med udbetaling af ledighedsydelse i hjemsendelsesperioden, skal opfattessomen afbrydelse af ansættelsesforholdet med den konsekvens, at der er taleom en nyfleksjobansættelse ved genoptagelse af arbejdet i samme job efterhjemsendelsespe-rioden? Spørgsmålet stilles på baggrund af, at noglekommuner, bl.a. Sønderborg ogSilkeborg fortolker reglerne således, at der ertale om et nyt ansættelsesforhold medden konsekvens, at fleksjobbere ansatpå "gamle" vilkår, efter en hjemsendelsespe-riode betragtes som nyansatte påde nye vilkår, gældende pr. 1. januar 2013.”

Endeligt svar:

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har oplyst mig følgende:”Hjemsendelse på grund af vejrlig bruges nogle gange som betegnelse, selvom derer tale om hjemsendelse i forbindelse medsæsonafhængig beskæftigelse, hvor deter en årligt tilbagevendende begivenhed, at den ansatte hjemsendes i en længereperiode.Det kan fx være arbejde på en campingplads.I forhold til udbetaling af ledighedsydelse og spørgsmålet om, hvorvidt der vedgenoptagelse af arbejdet er tale om fortsættelse af det oprindelige fleksjob eller enny fleksjobansættelse, skelnes mellem midlertidige afbrydelser i arbejdetog sæson-afhængig beskæftigelse.En person, der er ansat i fleksjob, og som opfylder betingelserne for ret til ledig-hedsydelse, kan få udbetalt ledighedsydelse under midlertidige afbrydelser i arbej-de som fx vejrlig.Vurderingen af, om der er tale om en midlertidig afbrydelse i arbejdet, foretages ef-ter principperne for udbetaling af arbejdsløshedsdagpenge ved hjemsendelse pågrund af vejrlig, materialemangel og arbejdsfordeling.Det er en forudsætning forudbetaling af ledighedsydelse, at arbejdsgiveren i henhold til overenskomst ellerfaglig kutyme har ret til at indstille arbejdet i denne situation.Det er endvidere enbetingelse for udbetaling af ledighedsydelse under midlertidige afbrydelser i arbej-det, at afbrydelsen ikke kan tilregnes personen.
Hvisder er tale om en midlertidig afbrydelse i arbejdet som følge af fx vejrligellermaterialemangel, vil der ved genoptagelse af arbejdet være tale om en fortsættelseaf det oprindelige fleksjob. Det betyder, at såfremt pågældende er ansat i et fleks-job, der er bevilget forud for den 1. januar 2013, vil fleksjobbet fortsat være regule-ret efter de regler, der var gældende indtil 1. januar 2013.Hjemsendelse i forbindelse med sæsonafhængig beskæftigelse anses ikke for enmidlertidig afbrydelse i arbejdet, da der er tale om en årligt tilbagevendende begi-venhed, fx fordi den pågældende er ansat på en campingplads i sommerperioden.Personer, der er ansat i fleksjob i sæsonafhængig beskæftigelse, kan således ikke fåudbetalt ledighedsydelse i de arbejdsfrie perioder under henvisning til, at der er taleom en midlertidig afbrydelse i arbejdet. Hvis ansættelsesforholdet kan anses forophørti de arbejdsfrie perioder, eller hvis den ansatte ikke længere er forpligtet tilat udføre arbejde for arbejdsgiveren, vil der kunne udbetales ledighedsydelse, hvisde almindelige betingelser for at kunne modtage ledighedsydelse er opfyldt.Udbetalingen af ledighedsydelse i denne situationforudsætter, at personen står fuldttil rådighed for arbejdsmarkedet i et fleksjob, herunder at pågældende ikke forbe-holder sin arbejdskraft for en bestemt arbejdsgiver eller arbejdsplads.Når der er tale om sæsonafhængig beskæftigelse, vil der i de tilfælde, hvor ansæt-telsen kan anses som værende ophørt i forbindelse med hjemsendelsen, være taleom et nyt fleksjob, hvispersonen genansættes hos samme arbejdsgiver. Det indebæ-rer, at denne ansættelse skal følge de nye regler for fleksjob.Hvis der er tale om sæsonafhængig beskæftigelse, hvor den ansatte ved hjemsen-delsen ikke kan anses for endeligt ophørt i ansættelsesforholdet, er der tale om enfortsættelse af det oprindelige fleksjob, når den ansatte genoptager arbejdet, herun-der også i de situationer, hvor den ansattekan anses for frigjort for sin arbejdsfor-pligtelse overfor arbejdsgiveren i hjemsendelsesperioden. Det betyder, at såfremtpågældende er ansat i et fleksjob, der er bevilget forud for den 1. januar 2013, vilfleksjobbet fortsat være reguleret efter de regler, der var gældende indtil 1. januar2013, ved genoptagelse af arbejdet.Ved vurderingen af, om der er tale om en hjemsendelse, der medfører, at en personer ophørt i ansættelsen, skal der lægges vægt på den gældende overenskomst påområdet, herunder aftaler i forlængelse af overenskomsten.Det er den enkelte kommune, der træffer afgørelse i den konkretesag.Kommunernes afgørelser kan påklages til Ankestyrelsen.”
Venlig hilsen
Mette Frederiksen2