Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del Bilag 265
Offentligt
1332197_0001.png
1332197_0002.png
1332197_0003.png
Hvad ved vi om E-damp?Dette notat fra februar 2014 om E-damp er baseret på international litteratur og undersøgelser samt påDansk e-Damper Forenings (DADAFO) viden og erfaring på E-damp området. I det efterfølgende benyttesbetegnelsen E-damp, men produktet markedsføres også under navne som Elektroniske Cigaretter, E-Cigog ENDS (Electronic Nicotine Delivery system).

DADAFO

E-damp leverer nikotin, propylenglykol og vegetabilsk glycerin til lungerne.Nyeste videnskabelige undersøgelser har dokumenteret, at E-damp ikke påvirker hverkenbrugeren, eller indeklimaet i nogen negativ retning.Nyeste videnskabelige undersøgelser har vist at E-damp kan erstatte cigaretter.E-damp bør undtages fra loven om røgfrit miljø, som begrænser steder hvor det må bruges.

E-damp er ikke en ny måde at lære børn og unge at ryge

E-damp er ikke det samme som ”slikcigaretter” – selv om man kan få væske til E-damperen medmange typer smag, bl.a. cola, chokolade og jordbær. Børn og unge har ikke monopol på, at kunnelide smagen af søde sager eller frugt – og med den korrekte lovgivning f.eks. et forbud mod salg tilunge under 18 år, vil dette betyde at der ikke er adgang til produktet. Skulle børn eller unge forsøgesig med E-damp, vil dette ikke være en såkaldt ”gateway” til brugen af cigaretter, netop grundetsmagsstofferne. Ingen ønsker at skifte smagen af jordbær ud med smagen af tobak, hvilket også denyeste undersøgelser dokumenterer(1).Indholdet af nikotin i refill-flaskerne er højt, men dog ikkefarligt, hvilket flere år med indberetninger af bivirkninger og giftskader har vist(2).

E-damp er ikke tobakscigaretter i ny forklædning

E-damp er ikke en ny måde at ryge på, men en ny måde at indtage nikotin – sikkert og effektivt.Nikotin er et vanedannende stof, som farmakologisk kan sammenlignes med koffein (kaffe, cola) ogtheobromin (kakao, te). Man ved ret præcist hvad der er i E-damp, det består af nikotin,propylenglykol, vegetabilsk glycerin og aromastoffer(3).Kvalitetssikringen er høj, også vedprodukter fabrikeret i Kina (hvorfra E-damp oprindeligt stammer), der skal overholdes højestandarder. Dog er der producenter der bruger aromastoffer udviklet til fødevarebrug og ikke E-damp, hvilket bør kontrolleres og defineres, ved en for forbrugerne transparent, proportionel ogkorrekt mærkning.

Er ikke udviklet af tobaksindustrien

Den første egentlige E-damper blev opfundet af H.A. Gilbert i 1963. Han søgte patent til sinopfindelse den 17. august 1965. Markedet i 1963 var dog ikke klar til en opfindelse af denne type,så patentet blev aldrig udnyttet af andre end Gilbert selv. Det er Hon Lik, en farmaceut fra Kina, deropfandt grundlaget for den nuværende E-damper, baseret på en idé han fik i år 2000. Hon Liksopfindelse, er baseret på 38 andre patenter, men dog kun i reference til den elektroniskeopbygning af opfindelsen. Den primære idé og inspirationskilde stammer altså fra Gilbert. I 2003var Hon Lik færdig med den egentlige produktudvikling på E-damperen og havde søgt patent påden. Hans opfindelse blev solgt gennem firmaet Best Partners Worldwide Ltd. Best Partners
Worldwide Ltd. blev opkøbt af Ruyan i 2007, som Hon Lik i øvrigt også er medstifter/medejer af.Ruyan, der nu hedder Dragonite International, sælger og udvikler stadig E-dampere den dag i dag.

E-dampere

E-dampere fås i mange typer, men fællesprincippet er opvarmning af propylenglykol,vegetabilsk glycerin og nikotin gennem en glødetråd, drevet af et batteri.Opvarmningen er så tilpas høj, at væskerne fordamper, men heller ikke så høj at derudvikles farlige stoffer. Propylenglykol og vegetabilsk glycerin har lave fordampnings-temperaturer på 50-60 grader. F.eks. udvikles der først acrolein ved 280 grader.Væskerne i E-dampere er ikke kølervæske. Kølervæske/anti-frost-system til bl.a. bilerbestår af ethylenglykol og/eller monoethylenglykol. I nogle tilfælde er der også tilsatpropylenglykol. Propylenglykol anvendes bl.a. som kølemiddel i fødevareindustrienskøleanlæg, da det ikke medfører fare/risiko for forgiftning af fødevarer m.m. hvis derskulle forekomme lækager på køleanlægget.

Hvad der er i væskerne og dampene

Det er i Danmark ikke lovligt at sælge E-væsker med nikotin, med mindre produktet er godkendt tilrygeafvænning. Dvs. det skal klinisk testes og godkendes som lægemiddel. E-damp hævder ikke atvære et middel til rygestop, men et konkurrerende produkt til cigaretter, som selvfølgelig vilmedføre et rygestop såfremt brugerne helt skifter. Væskerne indeholder propylenglykol,vegetabilsk glycerin og aromastoffer. Ved opvarmning fordamper disse stoffer og videnskabeligeundersøgelser har vist at der ikke dannes skadelige stoffer(4).Generelt er nikotinindholdet megetstabilt i E-væskerne og følger den indholdsfortegnelse der står på flaskerne(2).

E-damp forurener ikke

Indholdsstofferne en damper indånder fra E-damp, forurener ikke omgivelserne i de rum, hvordampningen foregår. Der er foretaget flere videnskabelige undersøgelser af hvorsundhedsskadelige indholdsstofferne er for dem der er i nærheden og indånder dampen(5).Dampen spredes indendørs, men da dampen og dens indholdsstoffer er uskadelige, har densspredning ingen betydning.

Der er kontrol med hvad E-damp indeholder

Der er ingen regler for hvilke stoffer der må tilsættes en E-væske, men for at en E-damper skalfungere korrekt, kan produktet ikke afvige fra hovedkomponenterne, som er propylenglykol,vegetabilsk glycerin og nikotin. Samtidig skal produktet være sikkert for forbrugeren, for at følgeEU’s standarder. At aromastoffer er godkendt til fødevarebrug betyder ikke de er sikre at inhalere,derfor er det nødvendigt med en definition af reglerne, således der kommer enkle retningslinier forproduktionen. Videnskabelige studier har vist, at E-væsker har et meget præcist indhold afhovedkomponenterne og aromastoffer – der er ikke tilsat andre ting(6).

E-damp afgiver ikke nikotin og kemikalier til omgivelserne

E-damp afgiver dampe til omgivelserne, men videnskabelige studier har vist at indholdet af nikotin idampene i omgivelserne, ligger ca. 100 gange under grænseværdierne. Videnskabelige studier harligeledes vist, at der ikke er nogen forurening af indeklimaet ved dampning(5).E-væskerne der
sælges har typisk et nikotinindhold på ca. 180 mg. pr. flaske med 10 ml. (18 mg. pr. ml.) og det erlangt under f.eks. pakker med nikotintyggegummi der typisk indeholder ca. 840 mg. pr. pakke med210 stk. En dødelig dosis nikotin indtaget oralt har vist sig at være meget høj, videnskabelige studierhar gennemgået tilfælde hvor personer har indtaget mere en 1500 mg. nikotin, uden at det har førttil dødsfald. Generelt er det dog nødvendigt, at mærke flasker med E-væske korrekt, samt sikre atalle flasker er forsynet med børnesikret låg.

E-damp og rygerestrektioner

E-damp er i øjeblikket ikke en del af loven om røgfrit miljø, desværre er der kommuner der laversærskilte regler, hvor man forbyder brug af E-damp indendørs. Det viser en manglende viden om E-damps påvirkning af indeklimaet. Det er nemt at se hvor vidt en person damper eller ryger, dadampen opfører sig anderledes end røg, ligeledes giver dampen ikke lugtgener. Da E-damp ikkepåvirker indeklimaet og E-damp ikke efterlader sig spor som ex. cigaretter – er det meget vigtigt atder ikke laves restrektioner på brugen af E-damp. Det er nødvendigt, at gøre det så attraktivt sommuligt for dampere, således at flest mulige rygere kan se fordelene ved at skifte, hvilket vil medføreen markant forbedring af folkesundheden i Danmark. Der er stadig ca. 1.000.000 rygere i Danmarkog kun 200.000 dampere – om en kort årrække, såfremt politikerne kan lovgive korrekt påområdet, kan dette tal være vendt rundt.

E-damp og rygestop

E-damp er ikke en måde at fastholde folk i nikotinafhængighed, men at give dem en sikker ogeffektiv måde fortsat at nyde nikotin. E-damp er meget effektiv til rygestop og mangeundersøgelser har vist, at det er langt mere sikkert at indtage nikotin gennem damp, end gennemrøg fra cigaretter(6).Produktionen af E-damp produkter følger EU’s lovgivning mht. kvalitet ogindholdet af E-damp produkterne er kendte og varierer stort set ikke, bortset fra aromastofferne.Flere videnskabelige undersøgelser har vist, at E-damp er meget effektiv mht. rygestop(7).

Er E-damp et tobaksprodukt eller hjælp til rygestop

E-damp er ikke et lægemiddel, da rygere ikke er syge. E-damp er et produkt der erstatter cigaretter- det er en konkurrent til cigaretter. Er de sundere? Ja. Men bør de dermed testes klinisk? Kun i dettilfælde at fabrikanten hævder det er et lægemiddel. En forbruger bør have valget om, at skifte tilet åbenlyst sundere alternativ, uden at denne forbruger skal købe produktet på apoteket. E-dampkurerer ikke folk fra en sygdom, E-damp erstatter cigaretterne. Er det dermed et tobaksprodukt?Nej, da E-damp ikke indeholder tobak, er det ikke et tobaksprodukt. Det er blot et konkurrerendeprodukt til cigaretter - at det samtidig er sundere; at forskning viser det er ca. 99,5 % bedre endcigaretter og at det ikke påvirker indeklimaet mv. - det er blot en velkommen sideeffekt.1)2)3)4)5)6)7)8)Om udbredelse af E-damp blandt rygere og ikke rygere af Prof. Linda Bauld, Ph.d. et. al. (2013)http://ntr.oxfordjournals.org/content/early/2013/05/21/ntr.ntt057.fullOm nikotinindholdet og faren for forgiftning ved brug af E-damp af Prof. Peter Hajek, Ph.d. et. al. (2013)http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.12410/abstractOm E-damp, dens indholdsstoffer og indvirkning på sundheden af Prof. Igor Burstyn, Ph.d. (2014)http://www.biomedcentral.com/1471-2458/14/18/abstractOm E-damp, nikotin og luftmiljøet af Dr. Murray Laugesen, for American Council on Science and Health. (2013)http://www.scribd.com/doc/195347257/Nicotine-and-HealthOm E-damp og luftkvaliteten i indendørs miljøer af Timothy McAuley, Ph.d. et. al. (2012)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23033998Niveauer carcinogener og fourening i E-damp på tværs af produkter af Dr. Majiej Goniewicz, Ph.d. et. al.http://tobaccocontrol.bmj.com/content/early/2013/03/05/tobaccocontrol-2012-050859.shortOm E-damp og dens effekt på rygestop af Prof. Roberto Polosa et. al. (2011)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21989407Om E-damp og dens effekt i forhold til konventionelle rygestop præparater af Prof. Jean Francois Etter et. al. (2011)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21592253