Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1320187_0001.png
1320187_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:8. januar 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: THA

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af20. november

2013følger hermed social-, børne- ogintegrationsministerens endeli-

gesvar på spørgsmål nr. 54(SOU Alm. del).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget

(MFU)Stine Brix (EL).

Sagsnr.2013 - 8329

Spørgsmål nr. 54:

Vil ministeren sikre, at en handicaphjælper, der under rådighedsvagt tilkal-des til at udføre arbejde for borgeren, aflønnes i overensstemmelse medalmindelige aftaler og overenskomster, og i overensstemmelse med EU-retten, jf. Domstolens dom i SIMAP-sagen?

Svar:

Vedrørende den del af spørgsmålet, der omhandler aflønning i overens-stemmelse med EU-retten, har Beskæftigelsesministeriet oplyst følgende:”I EU-Domstolens afgørelse i SIMAP-sagen (C-303/98) fra år 2000 tagerdomstolen stilling til, hvordan rådighedsvagter skal anskues. Domstolenfastslår, at rådighedstid, der tilbringes på arbejdspladsen, skal tælle somarbejdstid, uanset om der arbejdes aktivt eller ej, men domstolen forholdersig ikke til aflønning i SIMAP-sagen, og der er ikke belæg for at henvise tilSIMAP-afgørelsen i relation til spørgsmål om, hvad der skal betales i løn.”Det skal herefter understreges, at ansættelsesvilkårene i den enkelte BPA-ordning aftales mellem arbejdsgiveren og de enkelte hjælpere.Rammerne for kommunens udmåling af tilskud til dækning af omkostningertil løn til hjælpere i den enkelte BPA-ordning fremgår af bekendtgørelse omudmåling af tilskud til BPA. Ifølge bekendtgørelsen skal kommunen somminimum tage udgangspunkt i grundlønnen for sammenlignelige faggrupper.Kommunen skal anvende samme udgangspunkt ved beregning af alle ele-menter af lønnen, herunder blandt andet tidsbestemte tillæg.
2
I og med, at rådighedstimer handler om kun undtagelsesvist at udføre hjælpfor borgeren, jf. svaret på spørgsmål nr. 53 (SOU Alm. del), er udmålingen aftilskud til dækning af rådighedstimer ikke omfattet af tillæg efter udmålings-bekendtgørelsen. Det er i forlængelse heraf ministeriets opfattelse, at detimer, hvor BPA-hjælperen udfører hjælp for borgeren, som udgangspunktforudsættes udmålt med fuld løn, herunder bl.a. de tidsbestemte tillæg.
Annette Vilhelmsen
/ Hanne Stig Andersen