Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del
Offentligt
1318483_0001.png
1318483_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
20. december 2013

Besvarelse af spørgsmål 55 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 9. december 2013 efter ønske fra Preben Bang

Henriksen (V).

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor det i Selskabsloven anførte centra-le ejerregister endnu ikke er indført, hvad udsættelsen beror på, og ende-lig hvornår det kan forventes endeligt implementeret.

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen anmodet Erhvervsstyrelsen om en redegø-relse. Styrelsen har i den forbindelse oplyst følgende til mig, som jeghenholder mig:”Oprettelsen af et ejerregister følger af den nye selskabslov, som blevvedtaget i maj 2009. Ejerregistret er et register over kapitalejere, sombesidder mindst 5 pct. af stemmerettighederne eller selskabskapitalen iaktie- og anpartsselskaber.På tidspunktet for lovens vedtagelse var den daværende Erhvervs- ogSelskabsstyrelse gået i gang med en omfattende modernisering af styrel-sens it-systemer. Det fremgik af lovforlagets bemærkninger, at ejerre-gistret skulle udvikles som led i dette moderniseringsarbejde for at undgå,at systemet skulle udvikles to gange – både i styrelsens gamle og nye it-systemer – med de økonomiske omkostninger, det ville medføre.I forbindelse med behandlingen af lovforslaget blev det i besvarelsen afspørgsmål 11 ad L 170 og 171 oplyst, at ejerregistret forudsatte etablerin-gen af et helt nyt register, og at bestemmelser vedrørende ejerregistretderfor ikke kunne sættes i kraft lige så hurtigt som resten af loven. Detvar på daværende tidspunkt forventningen, at ejerregistret kunne væreklar inden for et par år.I 2012 vedtog Folketinget en ændring af selskabsloven, som medførte atejerregistret blev udvidet med et andet register over ejere af ihænderhave-raktier med en ejerandel under grænsen på 5 pct., som gælder for ejerre-gistret. Dette register krævede yderligere ændringer i styrelsens it-systemer, og det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at ejerregistretnu forventedes at kunne sættes i kraft ved udgangen af 2013.Erhvervsstyrelsens it-moderniseringsprogram omfatter en lang rækkeforskellige virksomheds- og erhvervsregistre. Det har vist sig, at opga-
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
venmed at bygge ejerregistret er mere kompleks end oprindeligt forudsat.Som led i bygningen af ejerregistret skal der således også udarbejdes etit-værktøj, der kan anvendes af selskaberne til at føre den ejerbog, der erkrav om efter selskabsloven, og dette it-værktøj skal automatisk sørge foroversendelse af data til ejerregistret.Udviklingen af de forskellige registre er i øjeblikket i gang, og ejerre-gistret forventes at være klar til idriftsættelse i slutningen af 2014.”Jeg skal afslutningsvis gøre opmærksom på, at Folketingets Finansudvalgflere gange er blevet orienteret om fremdriften i it-moderniseringsprogrammet, herunder senest i forbindelse med Finansud-valgets behandling af et nyt aktstykke for programmet, som et enigt ud-valg tilsluttede sig den 3. oktober 2013.