Finansudvalget 2013-14
Aktstk. 37
Offentligt
1321678_0001.png
1321678_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
14. januar 2014
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 17 (Aktstykke nr. 37 - § 7)af 10. januar 2014 stillet efter ønske fra Frank Aaen (EL)

Spørgsmål

”Vil ministeren oplyse, hvorfor gennemførelsen af kommende fordele for DONGskal afhænge af, om en mindretalsaktionær er enig? Der henvises i den forbindelsetil svaret på spørgsmål 1 side 3, 3. afsnit, hvor det anføres, at der kan være fordeleved ”fx frasalg, opkøb og/eller investeringer”, der ikke er planer om og derfor ik-ke indgår i forretningsplanen som GS derfor kan blokere for. Ministeren svarer, athvis dispositionen er til gavn for selskabet, må ”det med rimelighed formodes” atGS vil give sit samtykke.”

Svar

Som beskrevet i aktstykke 37, kan en række bestyrelsesbeslutninger kun træffesmed New Energy Investments samtykke. Det gælder bl.a. i forhold til større fra-salg, opkøb og/eller investeringer, der ikke i dag er planer om og derfor ikke ind-går i forretningsplanen, jf. svar på spørgsmål nr. 1 (Aktstykke nr. 37 - § 7) af 10.december 2013.Sådanne beslutninger kan have en væsentlig betydning for den fremtidige værdi-skabelse i DONG Energy. Finansministeriet finder det ikke urimeligt, at mindre-talsaktionærer, der investerer et betydeligt beløb i DONG Energy, kræver indfly-delse på og dermed en vis sikkerhed for, at væsentlige beslutninger træffes ud fraforretningsmæssige overvejelser. Det gælder navnlig i selskaber, hvor staten er ma-joritetsaktionær, idet det kan give anledning til en bekymring for, om staten i for-hold til visse beslutninger vil tillægge andre hensyn end forretningsmæssige vægt.Det er imidlertid Finansministeriets vurdering, at sandsynligheden for, at disposi-tioner ikke vil blive gennemført alene som følge af kravet om New Energy In-vestments samtykke, er begrænset.Finansministeriet finder således, at alle aktionærer i DONG Energy, herunder sta-ten, grundlæggende har sammenfaldende interesser i forhold til at sikre, atDONG Energy drives ud fra forretningsmæssige kriterier og giver et markeds-mæssigt afkast til sine aktionærer. Finansministeriet anser det således som en affordelene ved den påtænkte inddragelse af private investorer, at de kan bidrage tilat sikre en sådan forretningsmæssig drift af DONG Energy.
Side 2 af 2
Med venlig hilsenBjarne Corydon