Socialudvalget 2012-13
S 493
Offentligt
1184453_0001.png
1184453_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 26. november 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.sm.dk
Under henvisning til Folketingets brev af 19. november 2012 følgerhermed social- og integrationsministerens endelige svar på spørgsmålnr. S 493, stillet af Finn Sørensen (EL).
SNN/ J.nr. 2012-8496
Spørgsmål nr. S 493:”Vil ministeren tilkendegive, om hun vil følge opfordringen fra seks tidligeresocialministre og formanden for Socialpolitisk Forening om at nedsætte ensocialkommission, jf. indlægget fra de pågældende i Politiken den14.november 2012?”
Svar:Jeg vil først og fremmest tilkendegive, at jeg er enig i mange af de overvejel-ser, som forfatterne af indlægget i Politiken præsenterer. Vores udgangs-punkt er det samme: Socialpolitik handler grundlæggende om at tage etansvar for at få de svageste i samfundet inkluderet i fællesskabet. Socialpoli-tikken skal være præget af et helhedssyn og af forebyggende og sammen-hængende indsatser, der inddrager og inkluderer borgerne. I dag har formeget socialt arbejde karakter af brandslukning og lappeløsninger. Derfor erder behov for at gentænke vores sociale indsatser, så de får et tiltrængtkvalitetsløft.Det er også det tankegods, der gennemsyrer den socialreform, jeg harigangsat. Det er en proces, som jeg satte i gang, da jeg tiltrådte, og somfortsætter. Der er masser at tage fat på - også inden for de emner, som for-fatterne nævner.Socialreformen er ikke en ”big bang-reform”, hvor vi forsøger at ændre heleområdet i en håndevending. Det tager tid at udvikle gode og langsigtedeløsninger på et så omfattende og komplekst område som det sociale områ-de. Derfor har jeg sat mig i spidsen for en lang og velovervejet proces, hvor
2
vi løbende skaber målrettede forbedringer af socialpolitikken. Og vi er allere-de godt i gang. Vi har reformeret godkendelses- og tilsynsområdet, vi harstyrket indsatsen mod overgreb på børn, vi har lanceret en ny tilgang til be-handling og opfølgning på stofmisbrugsindsatsen, og inden længe vil vi præ-sentere nye initiativer, som skaber bedre vilkår for den frivillige indsats.Vi har også nedsat en hjemmehjælpskommission, som i det nye år vil kom-me med anbefalinger til, hvordan vi bedst tilrettelægger hjælpen på detteområde.Når jeg derfor ikke mener, at der er behov for en socialkommission nu, skyl-des det, at vi allerede er i fuld gang med netop det arbejde, der foreslås iindlægget. Og vi gør det sammen med alle gode kræfter på området. Vi harløbende holdt dialogmøder, og vi vil blive ved med at inddrage dem, der vedmest - både borgere, praktikere og forskere.På den måde er det min faste overbevisning, at vi er i fuld gang med at sehele socialpolitikken igennem i et helhedsorienteret og langsigtet perspektiv– også selvom vi ikke har givet det betegnelsen ”socialkommission”.
Karen Hækkerup/ Henrik Lund