Beskæftigelsesudvalget 2012-13
S 235
Offentligt
1169536_0001.png
1169536_0002.png
Folketingets LovsekretariatChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Folketingsmedlem Finn Sørensen (EL) har den 17. oktober 2012 stillet følgendespørgsmål nr. S 235, som hermed besvares.
24. oktober 2012J.nr. 20120233265

Spørgsmål nr. S 235:

”Er ministeren enig i, at definitionen af ”arbejdsudleje” er uklar, og agter ministe-ren i givet fald at udarbejde en klar definition af begrebet ”arbejdsudleje” så der ik-ke er tvivl om, til hvilken arbejdsgiver Arbejdstilsynet skal give et påbud ved over-trædelse af arbejdsmiljølovgivningen?”

Endeligt svar:

Jeg lægger meget vægt på, at en virksomhed sikrer, at arbejdsmiljølovgivningenoverholdes, uanset om det er virksomhedens egne ansatte eller indlejet arbejdskraft,som udfører arbejdet.Jeg har indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som har oplyst følgende:”Selve begrebet ”arbejdsudleje” er ikke anvendt i arbejdsmiljølovgivningen, menproblemstillingen om ”arbejdsudleje” eller ”indlejet arbejdskraft”, som det ogsåomtales, vedrører den situation, hvor en person ansat i én virksomhed, udfører ar-bejde i en anden virksomhed.En virksomhed har pligt til at sørge for, at arbejdet planlægges, tilrettelægges ogudføres sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt og i overens-stemmelse med arbejdsmiljølovgivningens regler. Hvis en virksomhed benytterindlejet arbejdskraft, har virksomheden således også et ansvar som arbejdsgiverfor, at arbejdsmiljøreglerne overholdes i forhold til den indlejede arbejdskraft.Når Arbejdstilsynet fører tilsyn, kan der være behov for at afklare, hvem der reelter arbejdsgiver i forhold til det arbejde, som udføres. Er der flere mulige arbejdsgi-vere, vurderer Arbejdstilsynet altid de aktuelle forhold konkret.Når det skal afklares, hvilken arbejdsgiver der har ansvaret for, at arbejdsmiljøreg-lerne overholdes, lægges bl.a. vægt på følgende forhold:Hvem instruerer den beskæftigede og kontrollerer arbejdet,hvem stiller arbejdsrum, maskiner og redskaber m.v. til rådighed for udførelsenaf arbejdet,hvem bærer risikoen for arbejdsresultatet oghvem udbetaler løn til den beskæftigede.
Formålet med at tage udgangspunkt i de aktuelle og konkrete forhold er at sikre, atdet er den virksomhed, der reelt har mulighed for at sørge for arbejdsmiljøet og fo-rebygge arbejdsulykker og arbejdsskader, der gøres ansvarlig som arbejdsgiver.Det er Arbejdstilsynets vurdering, at denne konkrete tilgang giver den største sik-kerhed for, at de ansattes arbejdsmiljøforhold varetages af den arbejdsgiver, somreelt har mulighed for at sikre forsvarlige arbejdsmiljøforhold.”Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets udtalelse. Jeg kan i øvrigt henvise til mitsvar af 14. maj 2012 på Beskæftigelsesudvalgets spørgsmål 294.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2