Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
S 206
Offentligt
1169196_0001.png
1169196_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
København, den 23. oktober 2012Sagsnr.: 17698Dok.nr.: 449054
Folketinget har i skrivelse af 11. oktober 2012 (spørgsmål S 206) anmodet om minbesvarelse af følgende af Jan E. Jørgensen (V) stillede spørgsmål:

Spørgsmål 206:

”Hvis Fødevarestyrelsen ikke har indbragt pizzeriaet Yellow Rose for domstolene medhenblik på frakendelse af virksomhedens næringsbrev, jf. muligheden herfor i lov omnæringsbrev til visse fødevarevirksomheder § 11, hvor gentagne væsentligelovovertrædelser kan indbringes for domstolene, er ministeren så ikke enig i, at sagen erså alvorlig, at den falder ind under bestemmelsen?”

Svar:

Som det blandt andet fremgår af min detaljerede besvarelse af FLF spørgsmål 440-446,har den pågældende virksomhed nu fået rettet op på de kritisable forhold, og fik vedfødevarekontrollens sidste besøg den 20. september en glad smiley.Fødevaremyndighederne har, som det også fremgår af mine tidligere svar, mulighed forat sanktionere virksomheder efter Fødevareloven, da de i medfør af denne har hjemmeltil at fratage en virksomhed autorisation eller registrering, samt at nedlægge forbud moddrift, eller mod bestemte fødevareaktiviteter med umiddelbar virkning, hvisfødevaremyndigheden konkret vurderer der er behov for det. Fratagelse af autorisationeller registrering, som følge af manglende efterlevelse af forbud eller påbud, forudsætter,at virksomhedens fortsatte drift vil indebære en betydelig sundhedsrisiko, som ikke kanafværges på en mindre indgribende måde.En frakendelse af retten til at drive fødevarevirksomhed skal, i medfør af lov omnæringsbrev, ske ved dom. Indberetning til overtrædelsesregisteret forudsætter, at der erfaldet endelig dom, eller at bødeforlæg er vedkendt. Det er anklagemyndigheden, ogikke fødevaremyndighederne, der har kompetencen til at indbringe enfødevarevirksomhed for domstolene, med henblik på frakendelse af retten til at drive
fødevarevirksomhed. I det konkrete tilfælde, har Fødevarestyrelsen opretholdtpolitianmeldelserne for de tidligere overtrædelser.
Mette Gjerskov
/Frederikke Thye
2