Socialudvalget 2012-13
S 1521
Offentligt
1234915_0001.png
1234915_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 9. april 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.sm.dk
Under henvisning til Folketingets brev af 2. april 2013 følger hermedsocial- og integrationsministerens endelige svar på spørgsmål nr. S1521, stillet af Karin Nødgaard (DF).
J.nr. 2013-2168
Spørgsmål nr. S 1521:”Er ministeren af den opfattelse, at alle pensionister kan gennemskue de-res pensionsberegning og finde eventuelle fejl, og tror ministeren, at allepensionister på et tidspunkt, hvor ikke alle pensionister behersker brug afcomputer, er i stand til at kontakte Udbetaling Danmark og redegøre forderes sag?”
Svar:De sociale pensioner omregnes hvert år pr. 1. januar. Der sendes en pensi-onsmeddelelse til pensionisten, hvoraf det fremgår, hvilke indtægter det erforudsat, at pensionisten vil have i det aktuelle år. Det fremgår af forklarin-gen til pensionsmeddelelsen, at pensionen beregnes på grundlag af de ak-tuelle indkomster, og at det er vigtigt, at pensionisten kontrollerer de tal, derer lagt til grund for pensionsberegningen.Jeg tror ikke, at alle pensionister kan gennemskue selve pensionsberegnin-gen, men jeg mener dog, at langt de fleste pensionister vil være i stand til atkontrollere, om de indkomster, som er lagt til grund ved pensionsberegnin-gen, svarer til deres aktuelle indkomster, og at pensionisterne kan reagereherpå, hvis tallene ikke stemmer overens.Alle pensionister skal selvfølgelig have udbetalt den pension, de er berettigettil. Derfor er der også hjælp at hente, hvis pensionisten er i tvivl om opgørel-sen af indtægtsgrundlaget. I sådanne tilfælde kan den pågældende pensio-nist kontakte Udbetaling Danmark for at modtage vejledning. Pensionsmed-
2
delelsen udsendes i papirform (med mindre pensionisten har frabedt sigdette), og Udbetaling Danmark kan kontaktes telefonisk.Jeg kan godt forstå, at nogle pensionister kan opleve det som et stift system,at det for nogle pensionister kan være nødvendigt at ændre indkomstskøn-net år efter år. Det er naturligvis ikke fuldt ud tilfredsstillende. Som det frem-går af mit svar på S 1519, arbejdes der derfor også konkret med modeller forat forbedre de gældende regler vedrørende beregning og efterregulering afpension.
Karen Hækkerup/Bent Nielsen