Socialudvalget 2012-13
S 1383
Offentligt
1228115_0001.png
1228115_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 19. marts 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.sm.dk
Under henvisning til Folketingets brev af 12. marts 2013 følger hermedsocial- og integrationsministerens endelige svar på spørgsmål nr. S1383, stillet af Eva Kjer Hansen (V).
BGN/ J.nr. 2013-1693
Spørgsmål nr. S 1383:”Vil ministeren tage initiativ til eller præcisere, om borgmestre/byråds-medlemmer har lov til at vie borgere på havet, og om Koldings borgmesterfor eksempel har lov til at vie borgere på Kolding Fjord, selv om kommune-grænsen, jf. Kystdirektoratet, går ved strandkanten?”
Svar:Indledningsvist kan jeg oplyse, at det efter dansk ret er udgangspunktet, aten kommunal myndighed alene kan udøve sin kompetence inden for kom-munens geografiske område. Dette gælder også på vielsesområdet.Det fremgår således af forarbejderne til ægteskabsloven, at den kommunalemyndighed har kompetence til at foretage vielser inden for kommunegræn-sen. Det fremgår også af vejledning af 13. juni 2012 om behandling af ægte-skabssager, at vielser ikke må foretages uden for kommunen.Hvis en borgmester foretager en vielse uden for kommunen, vil det såledesvære usikkert, om det pågældende ægteskab er gyldigt efter dansk ret. Det-te vil i givet fald skulle afgøres af domstolene, og et sådant spørgsmål sesikke tidligere at være afgjort i retspraksis.Efter ægteskabsloven kan Ankestyrelsen, Familieretsafdelingen, godkendeen ugyldig vielse som gyldig, hvis særlige grunde talerfor det. Hvis en borg-mester har foretaget en vielse uden for kommunen, kan vielsen, hvis der ersådanne særlige grunde, efterfølgende godkendes.
2
Det er imidlertid af afgørende betydning, at borgere ikke sættes i en situati-on, hvor der efter lang tid, f.eks. i forbindelse med en arvesag, kan rejsestvivl om gyldigheden af et ægteskab.Ønsker man således at blive gift i en anden kommune end bopælskommu-nen, kan dette lade sig gøre ved at borgmesteren i den anden kommuneforetager vielsen.Jeg er opmærksom på problemstillingen og vil overveje den ved kommendeændringer af ægteskabsloven.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard