Skatteudvalget 2012-13
L 81
Offentligt
1192652_0001.png
1192652_0002.png
1192652_0003.png
J.nr. 12-0176939Dato:10. december 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 81 - Forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven, lov om afgiftaf lønsum m.v., afskrivningsloven og forskellige andre love.(Ophævelse af andelsbeskatningen, forhøjelse af visselønsumsafgiftssatser, nedsættelse af afskrivningssatsen for storevindmøl-ler, inddragelse af CO2-kvoter under CFC-beskatningen,forhøjelse af afgiften af kaskoforsikringer for lystfartøjer m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 11 af 6. december 2012.
Holger K. Nielsen/ Lise Bo Nielsen
Spørgsmål:Ministeren bedes tilsende udvalget sit talepapir fra samrådet den 6.december2012 om samrådsspørgsmål A (forløbet vedr. den del af lovforslaget somomhandler andelsbeskatning), jf. L 81 – samrådsspørgsmål A.
Svar:Jeg vedlægger hermed mit talepapir til samrådet d. 6. december 2012 omsamrådsspørgsmål A.
Side 2
Talepapir - Åbent samråd L 81 den 6. december 2012.Samrådsspørgsmål AMinistrene bedes redegøre for forløbet fra regeringens beslutning om fremsættelse afforslaget om en skærpelse af andelsbeskatningen frem til regeringens beslutning om attrække forslaget tilbage.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Svar:Regeringen har, som en del af regeringsgrundlaget, et ønske om at sanere erhvervsstøttenfor derved at frigive midler til at få gennemført andre højt prioriterede initiativer.Ophævelsen af andelsbeskatningen var en del af finanslovsaftalen 2013 med Enhedslistenom blandt andet sanering af erhvervsstøtten.Det var på denne baggrund, at regeringen fredag den 16. november 2012 fremsatte L 81,der blandt andet indeholdt forslag om ophævelse af andelsbeskatningen. Ophævelsen afandelsbeskatningen ville indbringe et varigt merprovenu efter tilbageløb på 40 mio. kr.Af hensyn til værnsregler mod afståelse af aktiver, var det nødvendigt at fremsættelovforslaget uden forudgående høring af interesseorganisationerne.Fremsættelsen af forslaget førte som bekendt til massiv kritik fra andelsselskaberne og frainteresseorganisationerne. Regeringen er altid indstillet på at lytte til begrundet kritik, ogovervejede derfor nøje konsekvenserne af forslaget.Flere elementer indgik i overvejelserne, heriblandt det relativt beskedne provenu, somforslaget ville indbringe, og muligheden for at finde alternativ finansiering.Det stod således klart, at blandt andet landbrugssektoren har brug for ro omkring dereserhvervsmæssige rammevilkårPå baggrund af en enig regeringsbeslutning, blev det senere på dagen meddelt, at forslagetville blive trukket tilbage.Jeg medgiver, at forløbet ikke har været kønt. Men det er dog bedre, at regeringen har lyttettil den fremsatte kritik og trukket forslaget om ophævelsen af andelsbeskatningen tilbage,fremfor at fastholde en beslutning, der - ifølge branchen - indebar en belastning afandelsselskaberne, det ikke stod mål med provenuet
Side 3