Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
L 154 , L 154 A , L 154 B
Offentligt
1241641_0001.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
25. april 2013

Besvarelse af spørgsmål 1 ad L 154 stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 21. marts 2013 efter ønske fra Henning Hylle-

sted (EL).

Spørgsmål:

Af lovforslagets almindelige bemærkninger fremgår, at Søfartsstyrelsenhar ”indført en styrket havnestatskontrol af udenlandske passagerskibe,der anløber danske havne, før de sejler til Grønland.” Kan ministerenoplyse, hvorfor Søfartsstyrelsen ikke foretager havnestatskontrol i grøn-landske havne, da det må formodes, at ikke alle krydstogtskibe, der be-sejler grønlandsk søterritorium og for nogles vedkommende anløbergrønlandsk havn, forinden har anløbet dansk havn?

Svar:

Søfartsstyrelsen har oplyst følgende, som jeg henholder mig til:”Passagerskibe, der sejler til Grønland, er omfattet af flere typer af kon-trol: Flagstatskontrol, forstået som flagstatens kontrol med og udstedel-se af certifikater for overholdelse af alle internationale regler om sik-kerhed, sundhed og miljø, havnestatskontrol, forstået som havnestatenskontrol af påkrævede certifikater og af, om skibet umiddelbart overhol-der kravene, samt Søfartsstyrelsens supplerende kontrol. Skibene kon-trolleres således med faste intervaller af flagstaten og andre havnestater.Det gælder for alle skibe, der sejler til Grønland. Dertil kommer Sø-fartsstyrelsens kontrol af skibene, der anløber dansk havn, som bådeomfatter havnestatskontrol og kontrol af, om de særlige danske reglerog internationale anbefalinger vedrørende sejlads i Arktis efterleves.Søfartsstyrelsen har tilrettelagt sin kontrol af skibene ud fra, at den skaludføres så effektivt som muligt. De grønlandske forhold gør det vanske-ligt at foretage omfattende kontrol af krydstogtskibene i Grønland, idetde store krydstogtskibe typisk ikke anløber en grønlandsk havn. Derforudføres kontrollen af passagerskibene i havn i det omfang, det er mu-ligt, og altid i dansk havn.”
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk