Kommunaludvalget 2012-13
L 132
Offentligt
1227499_0001.png
1227499_0002.png
1227499_0003.png
Folketingets Kommunaludvalg
Sagsnr.2013-05189Doknr.74641Dato18-03-2013
Folketingets Kommunaludvalg har d. 8. februar 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 12(L 132) til økonomi- og indenrigsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).Spørgsmål nr. 12:”Vil ministeren oplyse, hvad omkostningerne forventes at blive for drift og vedligehol-delse af valgmaskinerne pr. år ved e-valg?”Svar:I lovforslagets bemærkninger afsnit 6 om økonomiske og administrative konsekvenserfor det offentlige er bl.a. anført følgende om kommunernes omkostninger:”Omkostningerne ved digital stemmeafgivning og stemmeoptælling består blandt andet iudgifter til anskaffelse af et digitalt stemmeafgivnings og/eller optællingssystem samt detfornødne antal digitale stemmemaskiner og optællingsudstyr. Endvidere vil der være lø-bende udgifter til uddannelse af valgmedarbejdere, drift og vedligeholdelse af de nævntesystemer og maskiner samt ved hver afstemning udgifter til konsulentbistand til at klargøremaskinerne og overvåge maskinerne under afvikling af valget. Endelig vil kommunen skul-le afholde udgifter til revision af de valg og folkeafstemninger, hvor de anvender digitalstemmeafgivning og/eller stemmeoptælling. […]”
I Økonomi- og Indenrigsministeriets høringsnotat over lovforslaget (L 132 – bilag 1),afsnit 5 om de økonomiske konsekvenser, er bl.a. anført følgende:”Ministeriet afholdt i august-september 2012 en teknisk dialog med 7 udvalgte primært uden-landske leverandører af digitale stemmeafgivnings- og stemmeoptællingssystemer, bl.a.med det formål at opnå et klarere billede af de økonomiske konsekvenser ved at anvende1digital stemmeafgivning og digital stemmeoptælling.De udvalgte leverandører blev derfor bl.a. anmodet om at levere et estimat over de økono-miske konsekvenser, men de afgivne oplysninger var mestendels meget vage og begrænsetaf en række forbehold for de nærmere krav, antallet af stemmemaskiner osv. Det har derfor2alene været muligt for ministeriet at give kommunerne et mere overordnet bud på de øko-nomiske konsekvenser. Disse vil dog for en væsentlig dels vedkommende blive nærmereafklaret allerede under udbudsprocessen, hvor budgiverne vil have den nødvendige informa-tion til rådighed om bl.a. de nærmere krav til systemet, der vil give leverandørerne et merepræcist grundlag at beregne deres pris ud fra. Endvidere forventes der på baggrund af ud-
Se:http://valg.oim.dk/valg/e-valg/teknisk-dialog.aspx,hvorfra bl.a. kan hentes en engelsksproget rapportom den tekniske dialog.2Det bemærkes, at der er en fejl i det til Folketinget oversendte høringsnotat, idet der heri er anført at det”ikke alene har været muligt for ministeriet…”. Ordet ”ikke” skulle således ikke have indgået i sætningen.
1
meldingerne fra kommunerne i første omgang alene at blive tale om en meget begrænsetafprøvning af det valgte system på enkelte afstemningssteder i en håndfuld kommuner.Ministeriet skal endvidere bemærke, at et af formålene med de første begrænsede forsøgmed digital stemmeafgivning og/eller stemmeoptælling bl.a. er at få et bedre billede af øko-nomien og særligt om de merudgifter, som mange forventer et digitalt stemmeafgivningssy-stem og/eller digitalt stemmeoptællingssystem vil indebære i forhold til det nuværende pa-pirbaserede system. Disse erfaringer forventes at tilvejebringe et bedre grundlag for at vur-dere, om de økonomiske omkostninger står mål med de fordele, man forventer systemet vilindebære, og kan således understøtte kommunernes videre beslutningsproces om, hvorvidtde ønsker at foretage mere omfattende og langsigtede investeringer i den pågældende tek-nologi.”
Ministeriet har i samarbejde med de kommuner, der deltog i ministeriets tekniske dia-log med 7 leverandører, på grundlag af nogle meget overordnede og forbeholdne budfra leverandørerne og på et meget foreløbigt grundlag beregnet et muligt udgiftsniveauDe samlede prisoverslag omfatter udgifter til:hardware (alt afhængigt af løsningen indbefatter det optiske stemmeseddel-scannere eller stemmemaskiner, digitale stemmekasser med optællerfunktion,tokens og øvrig hardware),software,teknisk support på valgdagen,uddannelse af valgmedarbejdere,projektledelse og implementering,vælgerinformation,uvildig kontrol af udstyr og revision,evalueringUdgifterne til navnlig teknisk support, uddannelse, projektledelse og implementering,vælgerinformation, kontrol og revision, samt evaluering af forsøg er skønsmæssigtopgjort, idet det bemærkes, at udgiftsniveauet for en sikkerheds skyld er skønnet højt.
A. Afstemningssted med 2.500 vælgereDen samlede udgift indbefattende de ovenfor nævnte elementer vil afhængigt af denvalgte løsning, teknologisk set-up m.v. skønsmæssigt ligge mellemkr.250.000-450.000for et pilotforsøg på et afstemningssted med 2.500 vælgere.B. Afstemningssted med 5.000 vælgereDen samlede udgift indbefattende de ovenfor nævnte elementer vil afhængigt af denvalgte løsning, teknologisk set-up m.v. skønsmæssigt ligge mellemkr.350.000 –750.000foret pilotforsøg på et afstemningssted med 5.000 vælgere.C. Afstemningssted med 10.000 vælgereDen samlede udgift indbefattende de ovenfor nævnte elementer vil afhængigt af denvalgte løsning, teknologisk set-up m.v. skønsmæssigt ligge mellemkr.550.000 – 1,1mio.for et pilotforsøg på et afstemningssted med 10.000 vælgere
2
Behovet for valgmedarbejdere (valgstyrere, tilforordnede vælgere og kommunalt ad-ministrativt personale) på afstemningsstederne skønnes at være uændret i løbet afvalgdagen og ved stemmeoptællingen under pilotforsøgene med e-valg.Det bemærkes, at udgifter til drift og vedligeholdelse ikke er medregnet i ovennævntemeget foreløbige prisoverslag.De ovenfor angivne prisoverslag er efter ministeriets vurdering ikke tilstrækkeligt un-derbyggede og præcise, og de er derfor ikke medtaget i lovforslaget eller i høringsno-tatet.Jeg ser derfor frem til at kunne give kommunerne og offentligheden et bedre bud påde økonomiske konsekvenser, dels når udbuddet er gennemført og vi kender leveran-dørernes prissætning, dels på grundlag af evalueringen af de første begrænsede for-søg med e-valg.
Med venlig hilsenMargrethe Vestager
3