Kulturudvalget 2012-13
L 119
Offentligt
1223102_0001.png
1223102_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
7. marts 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 11. februar 2013 stillet mig følgende spørgsmål, nr.6 (Lov nr. 119), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 11. februar 2013 fra Teatrenes Interes-seorganisation, jf. L 119 - bilag 7.

Svar:

Teatrenes Interesseorganisation udtrykker bekymring for, at bestemmelsen i § 3, stk. 3i L 119 forslag til lov om Statens Kunstfonds virksomhed, hvoraf det blandt andet frem-går, at Statens Kunstfond i sin støttevirksomhed skal tilstræbe at tilgodese formidlingaf kunst over for børn og unge, ikke er tilstrækkelig. Teatrenes Interesseorganisationønsker en sikring af, at der også i fremtiden tildeles en væsentlig del af støtten til sce-nekunstvirksomhed til scenekunst, der henvender sit til børn og unge, sådan som detfremgår af den gældende bestemmelse om Statens Kunstråds støttevirksomhed til sce-nekunst i lov om scenekunst.Et led i L 119 er at skabe større ensartethed i de formuleringer der i særlovene om litte-ratur, musik, scenekunst, film og billedkunst og kunstnerisk formgivning beskriver dennye Statens Kunstfonds støttevirksomhed. Samtidig er der indarbejdet en generel be-stemmelse om Statens Kunstfonds opgaver i forslaget til lov om Statens Kunstfondsvirksomhed, som understreger nogle få særligt vigtige hensyn, som Statens Kunstfondskal tage i forbindelse med sin støttevirksomhed. Det primære kriterium er vurderin-gen af kunstnerisk kvalitet og talent, og det suppleres med tre andre, hvoraf det at til-godese formidling af kunst overfor børn og unge er det ene. Af lovbemærkningerne tillovforslaget fremgår: ”Det foreslås, at hensynet til børn og unges kunstforbrug særligttilgodeses, ved at Statens Kunstfond støtter såvel produktion som formidling af kunstfor børn og unge.” Der er med andre ord allerede med denne bemærkning til lovforslagettaget stilling til, at Statens Kunstfonds støttevirksom ikke kun gives til formidling af al
Dok. nr. 1668848
Side 2
kunst for børn og unge men også til produktion af kunst rettet direkte mod børn og un-ge.For yderligere at præcisere, at den støtte Statens Kunstfond yder også kan gives tilproduktion af kunst for børn og unge, vil jeg fremsætte et ændringsforslag til bestem-melsen, så ordet produktion kommer til at fremgå direkte af lovteksten.Indenfor de forskellige kunstområder vil der være variation i, hvordan kunsten bringestil børn og unge. Derfor vil der også være forskelle på, hvilke typer aktiviteter der støt-tes på de enkelte kunstområder. På scenekunstområdet, hvor der er en lang og god tra-dition for forestillinger skabt direkte med børn og unge som målgruppe, er det forvent-ningen, at der fortsat vil være en væsentlig del af støtten til scenekunstvirksomhed, derydes til scenekunst, der henvender sig til børn og unge.
Marianne Jelved