Kulturudvalget 2012-13
L 9 Bilag 4
Offentligt
1182984_0001.png
1182984_0002.png
1182984_0003.png
Til lovforslag nr.L 9
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 00. november 2012
2. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring afbygninger og bymiljøer(Mulighed for digital bekendtgørelse, bemyndigelse til at bygningsarbejder kan ske efter skriftlig underretning m.v.)[af kulturministeren (Uffe Elbæk)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 3. oktober 2012 og var til1. behandling den 25. oktober 2012. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Kulturudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i [3] møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og kulturministeren sendte den 6. juli 2012dette udkast til udvalget, jf. (folketingsåret 2011-12) KUUalm. del - bilag 217. Den 5. oktober 2012 sendte kulturmini-steren de indkomne høringssvar og et notat herom til udval-get.SpørgsmålUdvalget har stillet 4 spørgsmål til kulturministeren tilskriftlig besvarelse, [som denne har besvaret. ]2. IndstillingerEt<>tali udvalget (S, RV og SF) indstiller lovforslagettilvedtagelse uændret.Et<>tali udvalget (EL) indstiller lovforslaget tilforkas-telseved 3. behandling.3. Politiske bemærkningerDansk Folkepartis medlemmer af udvalget stiller sig fort-sat skeptisk til ophævelse af § 26, fordi vi ikke er sikre på,om fredningsforpligtelsen ved salg og nedrivning er til-strækkeligt sikret. Det er i vore øjne ikke nok med en kon-junktivisk formodning om, at Kulturstyrelsen ville have fåetkendskab til salget af bygningerne gennem lokalforeningersog den lokale presses bevågenhed, sådan som ministeren harsvaret. Vi ved i virkeligheden ikke, om dette sikkerhedsneter dækkende for hele landet og vil være i stand til at udfyldehullerne i styrelsens viden. Vi har heller ikke mulighed forat vurdere, om nogen af de ni fredede bygninger, der ernævnt i svaret på spørgsmål 2, ville være undgået Kultursty-relsens opmærksomhed, og dermed være gået tabt for efter-tiden. I vore øjne viser ministeren stor tillid til de nævnteforeninger og pressen, og her mener vi nok, at tvivlen måkomme bygningerne til gode. Vi opfordrer derfor ministerenaf hensyn til fredningen af fremtidige bygninger at sørge forden sikkerhed.Enhedslistens medlemmer af udvalget finder det megetbetænkeligt, at fredningssager og nedrivningssager ikkelængere skal offentliggøres i den lokale presse, men udeluk-kende på Kulturministeriets og kommunernes hjemmesider.Derved vil der være store grupper af borgere, der ikke fåroplysninger om fredningssagerne. Det gælder både de bor-gere, der ikke har adgang til internettet, samt alle de borge-re, der ikke regelmæssigt læser Kulturministeriets og kom-munernes hjemmesider.Offentlighedens interesser bliver på denne måde tilside-sat, og det er betænkeligt ud fra et retssikkerhedsmæssigtsynspunkt, da der vil være borgere, der på denne måde ude-lukkes fra at gøre indsigelser.
DokumentIdJournalnummer
2
Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
Flemming Møller Mortensen (S)fmd.Jan Johansen (S) Benny Engelbrecht (S) Leif Lahn Jensen (S) Troels Ravn (S)Mogens Jensen (S) Sophie Hæstorp Andersen (S) Hans Vestager (RV) Lone Loklindt (RV) Linda Kristiansen (RV)Pernille Vigsø Bagge (SF) Ole Sohn (SF) Jonas Dahl (SF) Rosa Lund (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Kim Andersen (V)Martin Geertsen (V)nfmd.Eva Kjer Hansen (V) Michael Aastrup Jensen (V) Flemming Damgaard Larsen (V)Ellen Trane Nørby (V) Eyvind Vesselbo (V) Alex Ahrendtsen (DF) Morten Marinus (DF) Karin Nødgaard (DF)Pia Kjærsgaard (DF) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Lars Barfoed (KF) Brian Mikkelsen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 9Bilagsnr.123TitelKommenteret høringsnotat og høringssvar, fra kulturministerenTidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget1. udkast til betænkning
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 9Spm.nr.1TitelSpm. om hvilke konsekvenser det vil få for de lokale ugeaviser, hvisannoncering af den offentlige bekendtgørelse af fredning m.v. udeluk-kende gøres digital, til kulturministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke fredninger der konkret har været foretaget i de sidste10 år, til kulturministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad det betyder for købere af offentligt ejede bygninger, atbygningerne efterfølgende kan fredes ifølge lovforslaget, til kulturmi-nisteren, og ministerens svar herpåSpm. om når byggeselskabet Freja, kommuner og andre offentlige in-stitutioner afhænder/nedriver offentlige bygninger og om at indberettedette til Kulturstyrelsen, til kulturministeren, og ministerens svar her-
23
4