Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 89 Bilag 1
Offentligt
1186438_0001.png
1186438_0002.png
LIGESTILLINGSVURDERINGAF LOVFORSLAG3. maj 2012
Forslag om lov om indretning m.v. af visse produkter
J.nr. 20120030285VG/HPB
Myndighed/AfsenderLovens ikrafttrædelsesdatoKontaktpersonTelefonE-mail
Arbejdstilsynet1. juli 2013Bitten Døjholt7220 8508[email protected]

Baggrund for loven

Arbejdstilsynet er i gang med en tilpasning af regelgrundlaget for indretning af ma-skiner, elevatorer og tekniske hjælpemidler mv., så systematikken i den danske re-gulering i større omfang stemmer overens med EU-retten.Arbejdstilsynet har ansvaret for at implementere 9 EU-direktiver på teknikområdet,der harmoniserer reglerne om indretning m.v. af maskiner, elevatorer, trykbærendeudstyr, tovbaneanlæg og personlige værnemidler i hele EU.Hidtil har hjemlen til implementering af direktiverne været i arbejdsmiljøloven.Det vurderes, at arbejdsmiljøloven ikke længere kan rumme alle kravene i direkti-verne, fordi arbejdsmiljøloven hovedsagligt er rettet mod arbejdsgiveren, mens di-rektiverne hovedsagligt er rettet mod fabrikanten.Lovforslaget medfører, at reglerne om indretning af maskiner, elevatorer, trykbæ-rende udstyr, tovbaneanlæg og personlige værnemidler, som er baseret på EU-direktiver, flyttes ud af arbejdsmiljøloven og over i lov om indretning m.v. af visseprodukter.Arbejdsmiljøloven vil herefter fortsat regulere arbejdsgiverens forpligtelser til atsikre, at maskiner mv. anvendes forsvarligt på arbejdspladsen. Arbejdsmiljølovenvil desuden fortsat regulere de maskiner og andre tekniske hjælpemidler, der ikkeer omfattet af EU-reguleringen.

Lovforslagets formål

Lovforslaget har til formål at skabe et klart grundlag for den danske gennemførelseaf en række EU-regler med krav til produktsikkerhed, hvor Arbejdstilsynet erkompetent myndighed. Lovforslaget skal sikre en mere tydelig, fyldestgørende ogimplementering i Danmark af disse EU-regler, end hvad der følger af den eksiste-rende regulering under arbejdsmiljølovgivningen. EU-reguleringen på området ertotal harmonisering, dvs. at medlemsstaterne ikke har mulighed for at supplere ellerændre på reglerne, når de skal implementeres i national ret.
Formålet med lovforslaget er derfor at stille krav til indretningen m.v. af produkter,så de er indrettet forsvarligt. Formålet er endvidere at sikre den frie bevægelighedfor disse produkter.Lovforslaget regulerer, hvem der er forpligtede i forhold til indretning m.v. af pro-dukterne, og hvad pligterne i hovedtræk består i.Efterfølgende vil der i medfør af loven blive udstedt en række bekendtgørelser,som udmønter loven, og som implementerer de direktiver, som Beskæftigelsesmi-nisteriet er ressortmyndighed for.Der er alene tale om, at de hidtil gældende regler bliver præciseret i den nye lov.Der er ikke tale om nye pligter m.v. eller ændringer i gældende ret.

Den primære målgruppe for lovforslaget

Lovforslaget retter sig primært mod fabrikanter, importører og distributører af ma-skiner, elevatorer, trykbærende udstyr, tovbaneanlæg til personbefordring, person-lige værnemidler m.v.

De sekundære målgrupper for lovforslaget

De sekundære målgrupper er arbejdsmarkedets parter og borgerne i øvrigt.

Samlet vurdering

Da lovforslaget regulerer pligterne i forhold til indretningen m.v. af produkter ogikke i forhold til personer, vurderer Arbejdstilsynet, at de berørte grupper i et lige-stillings- og kønsperspektiv ikke påvirkes af lovforslaget. Arbejdstilsynet har der-for ikke foretaget en detaljeret opgørelse af antallet af de berørte personer og dereskønsfordeling i anledning af lovforslaget.
2