L 87 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., lov om betalingstjenester og elektroniske penge og forskellige andre love.

(Videregivelse af oplysninger til anklagemyndighed og politi, oprettelse af Det Systemiske Risikoråd, sammenlægning af Det Finansielle Virksomhedsråd og Fondsrådet, shortselling, ny tilgang til håndhævelse af solvenskrav og etablering af tilsyn med referencerenter m.v.).

Af: Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF)
Udvalg: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget
Samling: 2012-13
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 21-11-2012
1. behandlet / henvist til udvalg 29-11-2012
Betænkning afgivet 11-12-2012
2. behandlet/direkte til 3. behandling 14-12-2012
3. behandlet, vedtaget 19-12-2012
Ministerområde:
Erhvervs- og Vækstministeriet
Resumé:
Det overordnede formål med loven er at styrke tilsynet med de finansielle virksomheder, sikre en effektiv håndhævelse og øge fokus på systemiske finansielle risici i Danmark. Med loven gives Finanstilsynet mulighed for at være mere tålmodigt over for institutter, der kommer i konflikt med solvensbehovet, så det ikke i første omgang udgør grundlaget for en eventuel lukning af instituttet.

Endvidere etableres der tilsyn med referencerenter, som spiller en væsentlig rolle i det samlede finansieringssystem. Desuden sker der en sammenlægning af Det Finansielle Virksomhedsråd og Fondsrådet til Det Finansielle Råd. Dette sker med henblik på at forenkle og effektivisere rådsarbejdet.

Herudover etableres Det Systemiske Risikoråd, som får en rådgivende funktion og skal identificere og overvåge systemiske risici på det finansielle område, herunder på områder, som i dag kun i begrænset omfang eller slet ikke er underlagt regulering.
Afstemning:
Vedtaget 106 stemmer for forslaget (V, S, DF, RV, SF, EL, KF) 5 stemmer imod forslaget (LA) 0 stemmer hverken for eller imod forslaget