Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
L 86 Bilag 13
Offentligt
1188207_0001.png
1188207_0002.png
Kære KlimaudvalgDansk Solcelleforeningen mener det er dybt problematisk og viser mangel på indsigt i branchen, nårKlimaminister Martin Lidegaard under førstebehandlingen af L 86 begrunder Energistyrelsensprisforudsætninger med:”Må jeg bare opfordre alle til at gå ind på www.solcellepriser.dk og kigge på de priser der ligger der, så vilman kunne se at de forudsætninger vi ligger ind ikke er grebet af den blå luft, tvært imod”Der er i Danmark ikke etableret en kvalitetssikringsordning for solceller – det gør at Danmark er et fritmarked for produkter af meget svingende kvalitet og det er derfor også muligt at købe solceller til priserder ligger under markedsprisen (og sågar ligger under kostprisen på produktet). Påwww.solcellepriser.dkligger der KUN 1 pris ud af 50 der har et niveau der kommer ned i nærheden af udgangspunkt forenergistyrelsens pris-forudsætninger.Vi vil derfor gerne, for energiudvalget sætte fokus på de prisregulerende samt kvalitetspåvirkende faktorerder påvirker solcellebranchen lige pt.Det er rigtigt at der kan købes ekstremt billige produkter fra Kina, til dumpingpriser af meget svingendekvalitet. Af samme årsag har EU igangsat en antipris-dumping undersøgelse med henblik på, ligesom i USA,at indføre en toldbarriere for disse produkter i EU. En toldbarrierer der vil medføre at de meget lave priserder fluktuerer i EU vil rette sig op. Mange producenter sælger i dag med store tab. Netop pga. den blodrødeglobale konkurrence på panelproducent markedet er vi begyndt at se producenter gå konkurs og salg afpartier uden garantier fra overskudslagre er begyndt. Det er ikke prisen på disse produkter vi skal basere enlangsigtet dansk solcellestrategi på.I et notat udarbejdet af Deloitte (Link til rapportenhttp://www.ft.dk/samling/20121/almdel/KEB/bilag/49/index.htm)dokumenteres de samledeomkostninger inkl. moms for et 5,3 kW anlæg at ligge på ca. 110.000 kr. i 2012 hhv. 100.000 kr. i 2013.Aktuelt koster et 6kWp anlæg købt i Bilka 104.999 kr. (dvs. 17.00 kr./kWp mod regeringens 15.000kr./kWp). Bilka må falde i kategorien, aktør med fokus på lave priser.Når Energistyrelsen bruger som forudsætning at et 5kW anlæg koster 75.000 kr. er det useriøst. Dethandler ikke om at forbrugerne skal betale for meget for et anlæg, men om kvalitet og den særlige ustabilemarkedssituation der er på solcellemarkedet lige nu. Vi opfordrer derfor kraftigt til at vi i Danmark ikkebygger en langsigtet solcellestrategi på et så løst og useriøst grundlag.Derudover, vil vi gerne henlede opmærksomheden på en kronik vi, i foreningen fik publiceret i EnergySupply, April 2012. Her opfordre vi Ministeren til at indføre en kvalitetssikkerhedsordning i Danmarksåledes at vi undgår at der installeres løsninger der ikke holder hvad de lover. Solceller dimensioneresnormalt til en levetid på 30 år og det er således helt afgørende at kvaliteten er på plads. Kronikken er indsatherunder.Med venlig hilsenSigne Antvorskov KragFormand Dansk Solcelleforening

Kronik i Energy Supply April 2012:

Danmark risikerer at blive skraldespand for dårlige solcellemoduler

Af Signe Antvorskov Krag, formand for Dansk SolcelleforeningInstallationen af solceller eksploderer – der er allerede opsat 3.600 solcelleanlæg i 2012. I DanskSolcelleforening forventer vi, at der frem til 2020 vil blive installeret omkring 100.000 solcelleanlægalene i private boliger. Det svarer til en investering på ca. 8 mia. kr. inden for 8 år, og heraf udgørselve solcellemodulerne ca. 4 mia. kr. Der er altså tale om en samlet meget stor investeringforetaget af den almindelige danske familie og det er derfor yderst vigtigt at sikre at denneinvestering lever op til forventningerne og giver de lovede energibesparelser i den lovede levetid.Det er i dag reelt ikke muligt for private boligejere at sikre sig, at den mest kostbare del af etsolcelleanlæg – selve solcellemodullet, de køber, er af en ordentlig kvalitet.Der produceres i dagsolcellemoduler af ekstrem varierende kvalitet i Asien. Verdens absolut bedste producenter liggernærmest dør om dør med de mest upålidelige. For at gøre problemet endnu større, er det nærmestumuligt at vurdere denne kvalitetsforskel for en utrænet inspektør. I Danmark er der flere og flereaktører der falder for at købe de ”kritiske” moduler, nogle vel vidende om den lave kvalitet og andreikke. Risikoen er dog den samme – at vi om nogle få år vil se flere anlæg der ikke lever op til denlovede energiproduktion eller helt holder op med at fungere.
Fra starten af 2013 etableres en godkendelsesordning for installatører af solcelleanlæg. Det ermeget positivt, at man på denne måde sikrer, at installatørerne har et højt og opdateret fagligtniveau. Men hvis ikke Danmark skal ende som skraldespand for dårlige solcellepaneler, er derbehov for, at der bliver oprettet en kvalitetssikringsordning i Danmark der kan sikre at dekomponenter der sælges er af ordentlig kvalitet, en start kunne f.eks. være etablering af enoffentlig positivliste for solcellemoduler.I Dansk Solcelleforening mener vi, at det vil være oplagt at de godkendte solcelleinstallatørernaturligvis skal anvende godkendte solcelleanlæg, men for at sikre en sådan ordningers succes,kræves et offentligt stempel. Dansk Solcelleforening har derfor tidligt haft kontakt til Go’ Energi,som var godt på vej med en positivliste for solcelleanlæg, men med Go’Energis lukning er dettearbejde tilsyneladende sat på stand-by. Dansk Solcelleforening opfordrer på denne baggrundklima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard til at sikre, at dette arbejde videreføreseventuelt i Energistyrelsen.