L 71 Forslag til lov om ændring af lov om Kort- og Matrikelstyrelsen og forskellige andre love.

(Fri anvendelse af visse data, varetagelse af søopmåling og ændring af styrelsens navn).

Af: Miljøminister Ida Auken (SF)
Udvalg: Miljøudvalget
Samling: 2012-13
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 15-11-2012
1. behandlet / henvist til udvalg 21-11-2012
Betænkning afgivet 12-12-2012
2. behandlet/direkte til 3. behandling 14-12-2012
3. behandlet, vedtaget 19-12-2012
Ministerområde:
Miljøministeriet
Resumé:
Loven er en opfølgning på aftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening om at gøre såkaldte grunddata frit tilgængelige for offentlige myndigheder, private virksomheder og borgere til kommerciel og ikkekommerciel anvendelse. Grunddata er data, der bruges igen og igen på tværs af hele den offentlige sektor. På Kort- og Matrikelstyrelsens område omfatter aftalen topografiske kort, grundlæggende landkortdata, matrikelkortet og Danmarks Højdemodel.

Formålet med at gøre dataene frit tilgængelige er at understøtte den fortsatte digitale udvikling i Danmark og støtte moderniseringen og effektiviseringen af den offentlige sektor. De frit tilgængelige grunddata ventes at give nye anvendelsesmuligheder for private virksomheder og ngo’er. Det forventes at give en betydelig gevinst i form af effektivisering og nye forretningsmuligheder. Derudover indeholder loven konsekvensrettelser i lov om Kort- og Matrikelstyrelsen, som følge af at Miljøministeriet har overtaget ansvaret for søopmåling.
Afstemning:
Vedtaget 110 stemmer for forslaget (V, S, DF, RV, SF, EL, LA, KF) 0 stemmer imod forslaget 0 stemmer hverken for eller imod forslaget