Skatteudvalget 2012-13
L 68
Offentligt
1188054_0001.png
1188054_0002.png
J.nr. 12-0219990Dato:30. november 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 68 - Forslag til lov om afgift af bidraget til Arbejdsmarkedets Er-

hvervssygdomssikring og af arbejdsulykkeserstatninger m.v.

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 4 af 29. november 2012. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Holger K. Nielsen/ Susanne Reinholdt Andersen

Spørgsmål:

Hvad er ministerens vurdering af det konkurrencemæssige dilemma, der erforbundet med, at en virksomhed, der bruger penge på at investere i forebyggelse af ar-bejdsskader, stilles dårligere konkurrencemæssigt i forhold til den virksomhed indenforsamme branche, som ikke bruger penge herpå, idet sidstnævnte på grund af lavere omkost-ningsniveau har mulighed for at tilbyde lavere priser og dermed også har bedre grundlagfor at få kontrakter i hus? Og hvilken virkning vurderer ministeren, at dette konkurrence-aspekt sammenholdt med, at investeringer i en forbedring af arbejdsmiljøet ikke kommerden pågældende virksomhed til gode i afgiftsmæssig henseende, vil have på den enkeltevirksomheds motivation og incitament til at foretage investeringer i en forbedring af ar-bejdsmiljøet?

Svar:

Jeg skal indledningsvis påpege, at eksisterende muligheder for at en virksomhed kanunderbyde konkurrerende virksomheder ved, ikke at investere i et godt arbejdsmiljø, pro-duktions optimering, underbetaling af ansatte eller ved på anden vis at sænke omkostnin-ger, på ingen måde kan henføres til arbejdsskadeafgiften.Gennem arbejdsskadeafgiften ønsker regeringen at øge arbejdsgivernes økonomiske inci-tament til at forbedre arbejdsmiljøet. Alt andet lige må det forventes, at stigende omkost-ninger til arbejdsskader som følge af afgiften giver virksomhederne et vist økonomisk inci-tament til at forbedre arbejdsmiljøet og det særligt i branchegrupper med mange eller alvor-lige arbejdsskader. Arbejdsskadeafgiften kan derfor være medvirkende til at sikre mere ligekonkurrencevilkår ved, at flere virksomheder prioriterer arbejdsmiljøet.Med henblik på at afdække mulighederne for tillige at give virksomheder, der allerede in-vesterer i arbejdsmiljøet for derved at forbygge arbejdsskader, et økonomisk incitament tilfortsat have fokus herpå, vil der parallelt med vedtagelsen af lovforslaget blive igangsat etudvalgsarbejde med deltagelse af bl.a. arbejdsmarkedets parter.
Side 2