Skatteudvalget 2012-13
L 68
Offentligt
1188051_0001.png
1188051_0002.png
J.nr. 12-0219990Dato:30. november 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 68 - Forslag til lov om afgift af bidraget til Arbejdsmarkedets Er-

hvervssygdomssikring og af arbejdsulykkeserstatninger m.v.

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 2 af 26. november 2012. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Holger K. Nielsen/ Susanne Reinholdt Andersen

Spørgsmål:

Ministeren bedes uddybe, hvordan det kan virke forebyggende at lægge enskat på arbejdsskader, som alle er sket og i nogle tilfælde flere år tilbage i tiden. Er ministe-ren ikke enig i, at skader, der allerede er sket ikke kan forebygges, og at det dermed blot eren øget skat på virksomhederne, som skader deres konkurrenceevne?

Svar:

Arbejdsskadeafgiften har to formål, dels at tilskynde virksomhederne til at prioritereindsatsen for et bedre arbejdsmiljø, så vi fremadrettet får reduceret både antallet og alvor-ligheden af arbejdsskaderne, dels at medvirke til finansieringen af de øvrige tiltag på fi-nansloven for 2012.Selvom det i sagens natur ikke er muligt for arbejdsgiverne, at forebygge arbejdsskader,som allerede er sket, sikres det med den foreslåedeafgiftsstruktur, at arbejdsgivere i branche-grupper med mange og alvorlige arbejdsskader belastes relativt hårdest af afgiften, hvilketskønnes at give et vist økonomisk incitament til at mindske risikoen for arbejdsskader fremad-rettet.Som følge af den tidsmæssige forskydning mellem den erstatningsudløsende begivenhed ogArbejdsskadesstyrelsens afgørelse er det i opstartsfasen nødvendigt at beregne afgiften pågrundlag af arbejdsskader, der er indtruffet før, men hvor erstatningen m.v. er tilkendt efterlovens ikrafttræden.
Side 2