Kirkeudvalget 2012-13
L 38 Bilag 5
Offentligt
1194722_0001.png
1194722_0002.png
1194722_0003.png
Til lovforslag nr.L 38
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Kirkeudvalget den 12. december 2012
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi(Ændring af revisionsklausul)[af ministeren for ligestilling og kirke (Manu Sareen)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 24. oktober 2012 og var til1. behandling den 6. november 2012. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Kirkeudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og ministeren for ligestilling og kirke sendteden 11. september 2012 dette udkast til udvalget, jf. KIUalm. del – bilag 78 (folketingsår 2011-12). Den 24. oktober2012 sendte ministeren for ligestilling og kirke de indkomnehøringssvar og et notat herom til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 3 spørgsmål til ministeren for ligestil-ling og kirke til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.SamrådUdvalget har stillet 1 samrådsspørgsmål til mundtlig be-svarelse til ministeren for ligestilling og kirke. Ministerenhar besvaret spørgsmålet i et åbent samråd med udvalgetden 12. december 2012.2. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (udvalget med undtagelse af DF) ind-stiller lovforslaget tilvedtagelse uændret.Etmindretali udvalget (DF) indstiller lovforslaget tilfor-kastelseved 3. behandling.Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget kan ikke støtteforslaget og mener, at den høringsproces, der ligger til grundfor udformningen af det endelige lovforslag, har væretyderst mangelfuld. Ministeren har valgt ikke at sende lov-forslaget i høring hos de enkelte menighedsråd og har der-med valgt at se stort på den erfaring og viden, som de enkel-te menighedsråd besidder i forhold til stiftsrådene. Ministe-ren har desuden set stort på Justitsministeriets vejledning omlovkvalitet fra 2005, hvor det på side 57 netop fremgår, at:»I almindelighed kan det siges, at alle offentlige myndighe-der og private organisationer mv., der – praktisk eller mereprincipielt eller ideelt – vil blive berørt af lovforslaget, børhøres. Det vil under alle omstændigheder være bedre at hørefor mange end for få.« Desværre er en del af den viden omstiftsrådene, der lå i de enkelte menighedsråd, nu gået tabtoven på menighedsrådsvalgene. Dansk Folkeparti håber der-for, at ministeren fremover vil inddrage menighedsrådene iforbindelse med det lovforberedende arbejde, så man sikrersig, at vigtig viden ikke går tabt en anden gangInuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
Karen J. Klint (S)fmd.Flemming Møller Mortensen (S) Julie Skovsby (S) Leif Lahn Jensen (S) Daniel Toft Jakobsen (S)Orla Hav (S) Rasmus Horn Langhoff (S) Marlene Borst Hansen (RV) Linda Kristiansen (RV) Jeppe Mikkelsen (RV)Pernille Vigsø Bagge (SF) Eigil Andersen (SF) Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Rosa Lund (EL) Per Clausen (EL)Erling Bonnesen (V) Birthe Rønn Hornbech (V) Bertel Haarder (V) Birgitte Josefsen (V) Flemming Damgaard Larsen (V)
AX014583
2
Kristian Pihl Lorentzen (V) Søren Pind (V) Hans Christian Schmidt (V) Christian Langballe (DF) Morten Marinus (DF)Marie Krarup (DF) Søren Espersen (DF) Mette Bock (LA)nfmd.Per Stig Møller (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 38Bilagsnr. Titel1Høringsnotat og høringssvar til L 38, fra ministeren for ligestilling ogkirke2Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget3Udkast til betænkning42. udkast til betænkning
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 38Spm.nr.1TitelSpm. om, hvorfor menighedsrådene ikke har fået lovforslaget i høring,og hvorfor man ikke har fundet det relevant at inddrage de nuværendemenighedsråds viden om og erfaring med stiftsrådene, til ministerenfor ligestilling og kirke, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil redegøre for, om der er tale om en fremtidigpraksis i forhold til menighedsrådene, når ministeren vælger ikke atsende lovforslaget i høring i menighedsrådene, til ministeren for lige-stilling og kirke, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilket signal ministeren synes det sender til menighedsrå-dene, at menighedsrådene ikke får lovforslaget i høring, til ministerenfor ligestilling og kirke, og ministerens svar herpå
2
3
Oversigt over samrådsspørgsmål vedrørende L 38Samråds-Titelspm.nr.ASamrådsspm. vedr. rapport for evaluering af permanente stiftsråd, her-under hvorfor de enkelte menighedsråd ikke har været spurgt om deresvurdering af stiftsrådene, til ministeren for ligestilling og kirke