Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
L 34
Offentligt
1178752_0001.png
1178752_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 15. november 2012Sagsnr.: 17788Dok.nr.: 460809
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 24. oktober 2012stillet følgende spørgsmål nr. 9 til L 34, som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Lene Espersen (KF).

Spørgsmål 9:

”Statsforvaltningerne anfører i deres oprindelige høringssvar, at den anslår gevinsten –inden der er korrigeret for tilpasninger som følge af effektiv administration i 2013 oginden der er korrigeret for en bortfalden sekretariatsbetjening af kommissionerne – til atvære mindre end ½ mio. kr. Mener ministeren, at det er værd at flytte medarbejdere,risikere videntab og besværliggøre det tætte samarbejde, særligt på jordbrugsanalyse,der hidtil har været mellem Statsforvaltningen Nordjylland og Aalborg Universitet, foret besparelsespotentiale af den størrelse.”

Svar:

Besparelsen ved det foreslåede initiativ er opgjort til 6 mio. kr. om året. Dette er opgjortaf Fødevareministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet ud for gængse metoder forøkonomiberegninger ved ressortomlægninger i staten.Fødevareministeriet er meget opmærksomt på, at der er udfordringer i forhold til at flytteopgaven fra fem enheder til én, herunder risiko for videntab. Der vil i den videreimplementering af forslaget derfor være stor fokus herpå.På trods af disse ulemper er en samling af opgaven dog en god ide. Som bekendt ersagsomfanget i de senere år faldet betydeligt - bl.a. som følge VK-regeringensliberalisering af landbrugsloven i 2010. I en sådan situation er det hverken fagligt ellerøkonomisk bæredygtigt at have opgaver vedr. landbrugsloven delt ud på femstatsforvaltninger og NaturErhvervstyrelsen. De faglige miljøer vil de enkelte steder
bliver sårbare i forhold til løbende personaleudskiftninger, sygdom m.v. For atfremtidssikre administrationen af landbrugsloven såvel fagligt som økonomisk er detderfor nødvendigt at samle opgavevaretagelsen. Også selvom det medfører noglemidlertidige implementeringsudfordringer. Det er vurderingen, at dette bedst sker iNaturErhvervstyrelsen.
Mette Gjerskov
/ Erik Nielsen
2