Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
L 30 Bilag 9
Offentligt
1186964_0001.png
1186964_0002.png
Udkast - Bekendtgørelse om indgåelse af behandlingsaftaler efter deudvidede fritvalgsordninger m.v.I medfør af § 87, stk. 5, § 87 d, § 87 h, § 87 i, § 193, stk. 4, § 195 og § 196 i sundhedsloven, jf. lovbekendt-gørelse nr. 913 af 13. juli 2010, som ændret ved lov nr. XX af XX. december 2012, fastsættes:Kapitel 1
Aftaler m.v.

§ 1.

Regionsrådene i forening indgår aftale med og fastsætter vilkår for de private sygehuse, klinikker m.v.her i landet og sygehuse m.v. i udlandet, som ønsker at indgå aftale om behandling af personer efter sundheds-lovens § 87, § 87 c og § 87 g.Stk. 2. Private sygehuse, klinikker m.v. her i landet og sygehuse m.v. i udlandet, som har indgået en aftalemed regionerne i forening efter stk. 1, kan samarbejde med hinanden, herunder om levering af diagnostiskeydelser.

§ 2.

Private sygehuse, klinikker m.v. her i landet og sygehuse m.v. i udlandet, der ønsker at indgå aftale medregionerne efter § 1, skal til brug herfor på anmodning fra regionsrådene eller ministeren for sundhed og fore-byggelse fremlægge dokumentation vedrørende:1) behandlingstilbud, herunder behandlingserfaring, faglige kvalifikationer, vagtberedskab, apparaturstan-dard, behandlingsprincipper og lignende,2) ventetid til behandling og3) iagttagelse af patientrettigheder.

§ 3.

Private sygehuse, klinikker m.v. her i landet og sygehuse m.v. i udlandet, der har fået henvist en persontil behandling i henhold til en aftale med regionsrådene efter § 1, skal til brug for en eventuel fortsat behandlingi sygehusvæsenet og for afregning for udført behandling give alle relevante oplysninger om behandlingen til detsygehus, som har henvist personen.

§ 4.

Private sygehuse, klinikker m.v. her i landet, der har fået henvist en person til behandling i henhold til enaftale med regionsrådene efter § 1, skal til behandlingsformål samt statistiske formål vedrørende aktiviteten isygehusvæsenet, befolkningens forbrug af sygehusydelser, sygehuspatienters sygdomme og udførte operationerindberette oplysninger vedrørende patientbehandlingen til Sundhedsstyrelsens Landspatientregister. Sygehuse,klinikker m.v. i udlandet, der har fået henvist en person til behandling i henhold til en aftale med regionsrådeneefter § 1, skal indberette sådanne oplysninger til det sygehus, som har henvist personen dertil.Kapitel 2
Voldgift

§ 5.

Opstår der en tvist mellem regionsrådene i forening og de privatejede sygehuse, klinikker m.v. her i lan-det eller sygehuse, klinikker m.v. i udlandet (tvistens parter) om vilkårene for en aftale om undersøgelse ogbehandling efter § 1, kan sygehusene, klinikkerne m.v. hver især eller i forening indbringe tvisten for det i § 6omtalte voldgiftsnævn.

§ 6.

Indbringes der en tvist efter § 5, nedsætter ministeren for sundhed og forebyggelse et voldgiftsnævn,der i sin virksomhed er uafhængigt af instruktioner om den enkelte sags behandling og afgørelse. Voldgiftsnæv-nets kendelse kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

§ 7.

Ministeren for sundhed og forebyggelse udpeger en opmand for voldgiftsnævnet og kan udpege en sup-pleant for opmanden. Opmand og suppleant skal have økonomisk indsigt og indsigt i sundhedsvæsenets forhold.Stk. 2. Regionerne i forening udpeger en voldgiftsmand, og sygehuset, klinikken m.v., som har indbragt tvi-sten for voldgiftsnævnet, udpeger en voldgiftsmand. Indbringes tvisten af flere sygehuse, klinikker m.v. i for-ening, udpeger de en fælles voldgiftsmand.Stk. 3. Udpegningen af voldgiftsopmand, suppleant og voldgiftsmænd ophører, når der er indgået forlig ellervoldgiftsnævnet har truffet afgørelse i sagen, jf. § 10 og § 11.

§ 8.

Opstår der tvist om voldgiftsopmandens habilitet, træffer ministeren for sundhed og forebyggelse, indenvoldgiftskendelse afsiges, afgørelse herom under hensyntagen til forvaltningslovens regler.Stk. 2. Afgør ministeren for sundhed og forebyggelse, at voldgiftsopmanden er inhabil, udpeger ministerensnarest muligt derefter en ny voldgiftsopmand.
Side 2
Behandling af voldgiftssager m.m.

§ 9.

Ved behandlingen af en voldgiftssag deltager opmanden samt de to voldgiftsmænd. Opmanden kan til-kalde særligt sagkyndige til at bistå ved sagens behandling.Stk. 2. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse yder sekretariatsbistand til voldgiftsnævnet.

§ 10.

Inden voldgiftsnævnet afsiger kendelse i sagen om vilkårene for en aftale, søger voldgiftsopmanden såvidt muligt at opnå forlig.Stk. 2. Indgår tvistens parter under voldgiftssagen forlig, afslutter voldgiftsnævnet sagen, dog gælder § 14og § 15.

§ 11.

Voldgiftsnævnet træffer afgørelse om vilkårene for en aftale ved skriftlig kendelse, som skal være be-grundet og underskrevet af voldgiftsopmanden. Kan voldgiftsnævnet ikke opnå enighed om vilkårene for enaftale, afgiver voldgiftsopmanden kendelse om fastlæggelse af vilkårene herfor.Stk. 2. Begrundet kendelse afsiges snarest og så vidt muligt inden 4 ugers forløb fra den dag, da voldgifts-opmand og voldgiftsmænd er udpeget.

§ 12.

Ønsker sygehuse, klinikker m.v., som har indbragt en tvist for voldgiftsnævnet, ikke at indgå aftale påde vilkår, som voldgiftsnævnet har fastsat i en kendelse, kan de ikke modtage patienter efter sundhedslovens §87, § 87 c og § 87 g til behandlinger, som er omfattet af kendelsen, medmindre de senere indgår ny aftale her-om med regionerne i forening.
Sagsomkostninger

§ 13.

Ved kendelsen fastsættes sagsomkostninger, jf. § 14 og § 15.

§ 14.

Voldgiftsopmandens honorar udgør 693,01 kr. pr. påbegyndt time (2013 løn- og pristalsniveau), og ud-betales af Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Beløbet reguleres én gang årligt.Stk. 2. Stk. 1 gælder tillige ved forligsmægling.Stk. 3. Voldgiftsopmanden fastsætter honoraret til de sagkyndige, jf. § 9.

§ 15.

Tvistens parter afholder hver halvdelen af udgifterne til voldgiftsopmandens og eventuelt suppleants ogsagkyndiges honorering efter § 14. Beløbet forfalder til betaling senest 30 dage efter voldgiftssagens afslutning.Beløbet indbetales til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.Stk. 2. Tvistens parter afholder hver især udgifter til honorering af den af dem udpegede voldgiftsmand.Kapitel 3
Ikrafttrædelsesbestemmelser m.v.

§ 16.

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2013.
Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, den XX. december 2012Astrid Krag
/ John Erik Pedersen