Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
L 30 Bilag 10
Offentligt
1186975_0001.png
1186975_0002.png
1186975_0003.png
1186975_0004.png
Udkast - Bekendtgørelse om befordring eller befordringsgodtgørelseefter sundhedslovenI medfør af § 170, § 171, § 172, § 173 og § 174 i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 912 af 13. juli 2010,som senest ændret ved lov nr. XX af XX. december 2012, fastsættes:
Kapitel 1
Befordringsgodtgørelse i forbindelse med behandling i praksissektoren

§ 1.

Kommunalbestyrelsen yder i sygdomstilfælde godtgørelse for nødvendig befordring efter reglerne i dettekapitel til personer, der er omfattet af sikringsgruppe 1, og som modtager behandling for regionens regning eftersundhedsloven.

§ 2.

Kommunalbestyrelsen yder befordringsgodtgørelse til og fra alment praktiserende læge eller speciallægem.v. efter reglerne i dette kapitel.
Personkreds m.v.

§ 3.

Personer har ret til godtgørelse for befordring med ambulance eller særligt sygekøretøj til og fra akutskadebehandling hos alment praktiserende læge eller speciallæge, hvis personens tilstand gør det nødvendigt.

§ 4.

Personer, der modtager pension efter de sociale pensionslove, har ret til godtgørelse for befordring til ogfra alment praktiserende læge.

§ 5.

Personer, der modtager pension efter de sociale pensionslove, har ret til godtgørelse for befordring til ogfra speciallæge, hvis personen er henvist dertil af en alment praktiserende læge eller speciallæge, samt udensådan henvisning ved besøg hos speciallæge i oftalmologi (øjensygdomme) eller speciallæge i oto-rhino-laryngologi (øre-næse-halssygdomme) samt hos speciallæge i gynækologi og obstetrik ved svangerskabsafbry-delse inden udløbet af 12. uge, jf. dog § 7.

§ 6.

Personer har ret til godtgørelse for befordring til og fra speciallæge, hvis afstanden mellem den sikredesbopæl eller faste opholdssted og speciallægens konsultationssted overstiger 50 km., og personen er henvistdertil af alment praktiserende læge eller speciallæge, samt uden sådan henvisning ved besøg hos speciallæge ioftalmologi (øjensygdomme) eller speciallæge i oto-rhino-laryngologi (øre-næse-halssygdomme) samt hos speci-allæge i gynækologi og obstetrik ved svangerskabsafbrydelse inden udløbet af 12. uge, jf. dog § 7.

§ 7.

Befordringsgodtgørelse efter §§ 5 og 6 ydes kun i forbindelse med besøg hos den speciallæge inden forvedkommende speciale, der har konsultation nærmest ved patientens opholdssted. Hvis denne speciallæge erforhindret i at yde lægehjælp, ydes der befordringsgodtgørelse til den nærmeste, som ikke er forhindret. Søgerpatienten fjernere beliggende speciallæge, kan der ydes befordringsgodtgørelse med det beløb, patienten havderet til, hvis denne havde søgt den nærmest beliggende speciallæge.Kapitel 2
Befordring eller befordringsgodtgørelse i forbindelse med sygehusbehandling

§ 9.

Regionsrådet yder befordring eller befordringsgodtgørelse til og fra sygehus m.v. efter reglerne i dettekapitel til personer, som har ret til vederlagsfri sygehusbehandling efter sundhedsloven.
Personkreds m.v.

§ 10.

Personer har ret til befordring med ambulance eller særligt indrettet sygekøretøj til og fra behandling,herunder undersøgelse, på sygehus m.v., hvis personens tilstand gør det nødvendigt.

§ 11.

Personer har ret til befordring eller befordringsgodtgørelse til og fra behandling på sygehus m.v., hvispersonen opfylder en af følgende betingelser:1) Personen modtager pension efter de sociale pensionslove.2) Afstanden til eller fra sygehuset m.v., hvor den nødvendige behandling kan finde sted efter regionsrådetsvisitationskriterier, overstiger 50 km.
Side 2
3) Personens tilstand udelukker befordring med offentlige transportmidler, herunder bus, tog og færge, ogpersonen i forbindelse med sygehusbehandling indkaldes til videre ambulant behandling, eller hjemsendes afsygehuset på weekendophold, kortere ferie eller lignende.

§ 12.

Personer, der er henvist efter regionsrådets visitationskriterier til behandling på et af bopælsregionensegne sygehuse eller samarbejdssygehuse m.v., eller til et sygehus med specialiserede funktioner (tidligere lands-eller landsdelssygehus), er berettiget til befordring eller befordringsgodtgørelse, når mindst en af betingelserne i§ 11 er opfyldt, jf. §§ 26 og 27.

§ 13.

Personer, der opfylder mindst en af betingelserne i § 11, jf. §§ 26 og 27, og som vælger at anvendedet frie sygehusvalg, jf. sundhedslovens § 86, det udvidede frie sygehusvalg, jf. sundhedslovens § 82 a og § 87,de udvidede rettigheder til undersøgelse og behandling i børne- og ungepsykiatrien, jfr. sundhedslovens § 87 aog b, eller den udvidede ret til behandling for psykisk syge voksne, jf. sundhedslovens § 87 e og f, har ret tilgodtgørelse af deres befordringsudgifter som minimum svarende til befordringsudgiften til det behandlingssted,hvor behandlingen ville have fundet sted efter regionsrådets visitationskriterier.Stk. 2.Retten til befordringsgodtgørelse efter stk. 1, jf. § 11, nr. 2, forudsætter, at afstanden til eller fra detsygehus m.v., som patienten har valgt, overstiger 50 km.

§ 14.

Følgende personer, der forventes at opholde sig i en region i mere end 3 måneder, har samme ret tilbefordring eller befordringsgodtgørelse i forbindelse med behandling i sygehusvæsenet i opholdsregionen, somhvis de havde haft bopæl dér:1) Elever på kostskole eller efterskole.2) Personer, der er anbragt uden for hjemmet på døgninstitution, i plejefamilie eller godkendt opholdsstedog lignende.3) Personer, der er værnepligtige på en kaserne.4) Personer, der er indsat i kriminalforsorgens fængsler.5) Personer, der er anbragt på psykiatrisk afdeling, har ophold i boform for personer med betydelig nedsatfysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer, eller er anbragt i forvaring m.v. efter ret-tens eller Justitsministeriets bestemmelse.

§ 15.

Personer, der har bopæl i et andet nordisk land og er sikret behandling m.v. dér, har ret til dækning afmerudgifter, som følge af, at personen på grund af sygdommen må benytte en dyrere rejseform end ellers vedhjemrejse til bopælslandet efter udskrivning fra sygehus.
Regionsrådets forpligtelser

§ 16.

Den region, som patienten opholder sig i ved tilkald af ambulance eller særligt sygekøretøj, yder befor-dringen efter § 10.Stk. 2.Bopælsregionen yder befordring eller befordringsgodtgørelse ved befordring mellem patientens bopælog sygehuset m.v. efter §§ 11-15, jf. §§ 26 og 27.Stk. 3.Opholdsregionen yder dog befordring eller befordringsgodtgørelse ved befordring mellem patientensmidlertidige opholdssted i regionen og sygehuset, når patienten har behov for akut behandling m.v. efter §§ 11-15, jf. §§ 26 og 27.

§ 17.

Regionsrådet afgør, om patienten efter reglerne i §§ 11 og 14 skal tilbydes befordring eller befor-dringsgodtgørelse.Kapitel 3
Befordring eller befordringsgodtgørelse i forbindelse med genoptræning

§ 18.

Kommunalbestyrelsen yder befordring eller befordringsgodtgørelse til genoptræning efter reglerne idette kapitel til personer, der har behov for genoptræning efter endt behandling på sygehus, når sygehuset iforbindelse med udskrivningen har udarbejdet en genoptræningsplan til patienten.
Personkreds m.v.

§ 19.

Personer har ret til befordring eller befordringsgodtgørelse til og fra genoptræningsstedet, hvis perso-nen opfylder en af følgende betingelser:1) Personen modtager pension efter de sociale pensionslove.2) Afstanden mellem personens bopæl og genoptræningsstedet overstiger 50 km.3) Personens tilstand udelukker befordring med offentlige transportmidler, herunder bus, tog og færge.
Side 3

§ 20.

Personer, der vælger at blive genoptrænet et andet sted end det genoptræningssted, som kommunal-bestyrelsen visiterer til, har, hvis betingelserne i § 19 er opfyldt, jf. §§ 26 og 27, ret til godtgørelse af deresbefordringsudgifter som minimum svarende til afstanden til det genoptræningssted, hvor genoptræningen villehave fundet sted efter kommunalbestyrelsens visitationskriterier. Godtgørelsen kan ikke overstige personensfaktiske befordringsudgifter.Stk. 2.Personer, der er henvist til specialiseret genoptræning på sygehus, og som vælger at blive genoptræ-net på et andet sygehus end dét, regionsrådet visiterer til, har, hvis betingelserne i § 19 er opfyldt, jf. §§ 26 og27, ret til godtgørelse af deres befordringsudgifter. Godtgørelsen svarer som minimum til befordringsudgiften tildet behandlingssted, hvor behandlingen ville have fundet sted efter regionsrådets visitationskriterier.Stk. 3.Retten til befordringsgodtgørelse efter stk. 1, jf. § 19, nr. 2, forudsætter, at afstanden både til eller fradet valgte behandlingssted og til eller fra det behandlingssted, hvor behandlingen ville have fundet sted efterkommunalbestyrelsens visitationskriterier, overstiger 50 km.Stk. 4.Retten til befordringsgodtgørelse efter stk. 2, jf. § 19, nr. 2, forudsætter, at afstanden både til eller fradet valgte behandlingssted og til eller fra det behandlingssted, hvor behandlingen ville have fundet sted efterregionsrådets visitationskriterier, overstiger 50 km.
Kommunalbestyrelsernes forpligtelser

§ 21.

Bopælskommunen yder befordring eller befordringsgodtgørelse ved befordring mellem patientens bo-pæl og genoptræningsstedet.Stk. 2.Bopælskommunen kan aftale med regionen, at befordring til specialiseret genoptræning, der efter ud-skrivningen skal finde sted på sygehus, varetages af regionen for bopælskommunens regning.Kapitel 4
Ophold og ledsagelse

§ 22.

En patient, der har ret til befordring eller befordringsgodtgørelse efter reglerne i kapitel 1-3, har vedrejser i forbindelse med ambulant behandling, der nødvendiggør overnatning uden for hjemmet, også ret tilovernatning eller overnatningsgodtgørelse (hoteldispositionsbeløb) og time- og dagpenge efter laveste sats iFinansministeriets cirkulære om time- og dagpenge m.v.

§ 23.

En ledsager til en patient, der modtager befordring eller befordringsgodtgørelse efter reglerne i kapitel1-3, har ret til befordring eller befordringsgodtgørelse, når ledsagelsen er nødvendig på grund af patientensalder eller helbredstilstand.Stk. 2.Nødvendiggør ledsagelsen mere end 12 timers fravær fra hjemmet, har ledsageren også ret til befor-dring eller befordringsgodtgørelse til ud- eller hjemrejse uden ledsagelse af patienten.Stk. 3.En ledsager, der har ret til befordring eller befordringsgodtgørelse, har ved rejser, der nødvendiggør,at ledsageren overnatter uden for hjemmet, også ret til overnatning eller overnatningsgodtgørelse (hoteldisposi-tionsbeløb) og time- og dagpenge efter laveste sats i Finansministeriets cirkulære om time- og dagpenge m.v.

§ 24.

Kommunalbestyrelsen afgør, om patienten og ledsageren efter reglerne i kapitel 1 og 3, jf. §§ 22 og23, skal tilbydes overnatning eller overnatningsgodtgørelse.Stk. 2.Kommunalbestyrelsen afgør, om ledsageren efter reglerne i kapitel 1 eller 3, jf. § 23, skal tilbydes be-fordring eller befordringsgodtgørelse.

§ 25.

Regionsrådet afgør, om patienten og ledsageren efter reglerne i kapitel 2, jf. §§ 22 og 23, skal tilbydesovernatning eller overnatningsgodtgørelse.Stk. 2.Regionsrådet afgør, om ledsageren efter reglerne i kapitel 2, jf. § 23, skal tilbydes befordring eller be-fordringsgodtgørelse.Kapitel 5
Fælles regler

§ 26.

Befordringsgodtgørelse efter denne bekendtgørelse ydes med et beløb svarende til befordringsudgiftenmed det efter forholdene billigste, forsvarlige befordringsmiddel.Stk. 2.Befordringsmidler, der kan ydes godtgørelse til efter stk. 1, omfatter offentlige transportmidler, herun-der bus, tog og færge, samt taxa og privatbil m.v.

§ 27.

Befordringsgodtgørelse efter §§ 4 og 5, § 11, nr. 1, og § 19, nr. 1, ydes kun, når udgiften til og fra be-handlingsstedet overstiger 25 kr. i alt.
Side 4
udgiften til og fra behandlingsstedet overstiger 60 kr. i alt.Stk. 3.Befordringsgodtgørelse efter § 13 og § 20, stk. 2, ydes kun, når udgiften til og fra det valgte behand-lingssted og ligeledes til og fra det behandlingssted, hvor behandlingen ville have fundet sted efter regionsrådetsvisitationskriterier, overstiger henholdsvis 25 kr. i alt for pensionister og 60 kr. i alt for andre.Stk. 4.Befordringsgodtgørelse efter § 20, stk. 1, ydes kun, når udgiften til og fra det valgte behandlingsstedog ligeledes til og fra det behandlingssted, hvor behandlingen ville have fundet sted efter kommunalbestyrelsensvisitationskriterier, overstiger henholdsvis 25 kr. i alt for pensionister og 60 kr. i alt for andre.Stk. 5.Befordringsgodtgørelse efter stk. 1-4 kan ikke overstige personens faktiske befordringsudgifter.

§ 28.

Befordring eller befordringsgodtgørelse efter bestemmelserne i denne bekendtgørelse ydes mellem pa-tientens bopæl og behandlingsstedet.Stk. 2.Befordring eller befordringsgodtgørelse i forbindelse med akut behandling ydes mellem patientensmidlertidige opholdssted og behandlingsstedet.

§ 29.

Regionsrådet og kommunalbestyrelserne i regionen kan aftale, at kommunalbestyrelserne skal varetageudbetaling af befordringsgodtgørelse og løsning af andre befordringsopgaver.

§ 30.

Et regionsråd eller en kommunalbestyrelse kan anvende private virksomheder m.v. til varetagelsen afderes befordringsopgaver.Stk. 2.Virksomheder m.v., der udfører befordringsopgaver for regionsrådet eller kommunalbestyrelsen, kantil det brug foretage nødvendig registrering af oplysninger om patienters helbredsforhold, behandling i forbindel-se med befordring og personnumre m.v.Kapitel 6
Stk. 2.Befordringsgodtgørelse efter § 6, § 11, nr. 2-3, § 19, nr. 2 og 3, og § 23, stk. 1 og 2, ydes kun, når
Ikrafttrædelsesbestemmelse

§ 31.

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2013.Stk. 2.Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 1496 af 16. december 2009 om befordring eller befordrings-godtgørelse efter sundhedsloven.
Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, den XX. december 2012Astrid Krag/ John Erik Pedersen