Kulturudvalget 2012-13
L 24
Offentligt
1182336_0001.png
1182336_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
22. november 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 31. oktober 2012, efter ønske fra Michael AastrupJensen (V), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 6 (Lov nr. 24), som jeg hermed skal be-svare.

Spørgsmål:

Ministeren anmodes om teknisk bistand til et ændringsforslag til lovforslaget, hvor deroprettes bestyrelser på de statslige museer, så der skabes et sparringsorgan for ledelsenpå museerne, og sådan at den magt og kompetence, der i dag ligger i Kulturministerietog Kulturstyrelsen vedrørende de statslige museer overflyttes til bestyrelserne, så destatslige museer kan agere mere frit og selvstændigt.

Svar:

Jeg skal indledningsvis bemærke, at Statens Naturhistoriske Museum hører under Kø-benhavns Universitet, der allerede i dag har en bestyrelse.Såfremt der ønskes oprettet en selvstændig bestyrelse for Statens Naturhistoriske Mu-seum, så kan dette ikke ske via museumsloven – ønsket bør i stedet rettes til Uddan-nelsesministeriet, under hvilket universitetet hører.For så vidt angår Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst, som er hovedmuseer-ne på henholdsvis det kulturhistoriske og det kunsthistoriske område, vedlægger jegsom bilag et udkast til et muligt ændringsforslag.Jeg skal bemærke, at udkastet til ændringsforslag er baseret på de eksisterende para-graffer i teaterloven vedrørende Det Kongelige Teater. Jeg må i den forbindelse under-strege, at jeg meget gerne vil belyse spørgsmålet om bestyrelser på de to hovedmuseer iforbindelse med de overvejelser, som Kulturministeriet er ved at påbegynde i forhold tilde statslige museer i forlængelse af museumsudredningen.
Dok. nr. 1534493
Side 2
Men samtidig må jeg også understrege, at jeg finder, at en beslutning om bestyrelser påde statslige museer kræver en nærmere forudgående analyse med henblik på at afklarefordele og ulemper samt at sikre en optimal udformning af lovteksten i givet fald.For så vidt angår de øvrige statslige museer under Kulturministeriet (Statens For-svarshistoriske Museum, Dansk Landbrugsmuseum, Dansk Jagt- og Skovbrugsmuse-um, Den Hirschsprungske Samling og Ordrupgaard) så er disse museer ikke specifiktnævnt i lovteksten.På disse museer ville bestyrelser kunne indføres via vedtægter. Det bemærkes i denforbindelse, at Den Hirschsprungske Samling allerede har en bestyrelse i medfør af in-stitutionens oprindelige fundats.
Uffe Elbæk