Kulturudvalget 2012-13
L 24
Offentligt
1183095_0001.png
1183095_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
22. november 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 25. oktober 2012, efter ønske fra Alex Ahrendtsen(DF), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 5 (Lov nr. L 24), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Vil ministeren uddybe, hvad kravet om ph.d.-niveau betyder i praksis, og hvilke konse-kvenser det vil få for især de mindre museer, som ikke har ph.d.-ansatte.

Svar:

Jeg skal indledningsvis bemærke, at det i dialogen med museumsverdenen under ud-redningsarbejdet stod meget klart, at museerne ønsker at opretholde deres forsknings-forpligtelse samt styrke og opkvalificere forskningen på museerne. Det fordrer, at mu-seerne arbejder inden for og efter de samme rammer og den samme lovgivning, som denøvrige forskningsverden. Lovforslagets ændringer i forhold til museernes adgang tilforskningsmidler skal ses i dette lys.Der uddeles i dag over 400 mio. kr. i driftstilskud til museerne til varetagelse af dereskerneopgaver, herunder forskning. Herudover har Kulturstyrelsen hidtil fordelt ca. 10mio. kr. årligt til konkrete forskningsprojekter ved de statslige og statsanerkendte mu-seer efter ansøgning. Med lovforslaget overføres de ca. 10 mio. kr. årligt til Kulturmini-steriets Forskningsudvalg (KFU), der herefter fordeler forskningsmidlerne til museer-ne, som tilfældet også er for alle øvrige institutioner under Kulturministeriet medforskningsforpligtelse.Kulturministeriets Forskningsudvalg er et uafhængigt udvalg under Det StrategiskeForskningsråd. Udvalget er sammensat af forskningskyndige medlemmer, hovedsage-ligt fra Kulturministeriets egne institutioner (de sidder dog i udvalget i deres personligeegenskab). Udvalget vil i forbindelse med ændringen blive udvidet med et ekstra med-lem med faglige kompetencer på museumsområdet (der sidder allerede flere med så-danne kompetencer i udvalget).
Dok. nr. 1529541
Side 2
Konsekvensen heraf er, at de museer, der ikke hidtil har haft adgang til at søge forsk-ningsmidler fra KFU, fremadrettet er underlagt samme regler, når de søger om midlertil konkrete forskningsprojekter, som KFU hidtil har uddelt midler efter – det vil sigede gældende regler fra lovgivning om fordeling af statslige forskningsmidler. Det bety-der bl.a., at den projektudførende skal være på ph.d.-niveau for at kunne modtage mid-ler.Det forudsættes således ikke, at den projektudførende skal have en ph.d.-grad, men atden pågældende uafhængigt af uddannelsesbaggrund skal kunne dokumentere forsk-ningserfaring svarende til det, man kan forvente af en ph.d.Dette krav til ph.d.-niveau vil få konsekvenser for de museer, der i dag ikke lever op tilkravet. Derfor bliver der med lovforslaget etableret en treårig overgangsperiode fra 1.januar 2013, hvor Kulturstyrelsens hidtidige puljemidler til forskning gradvist vil bliveoverført til KFU. De ikke overførte midler skal i overgangsperioden primært anvendestil forskerbedømmelser af museernes ansatte.Kulturstyrelsen er pt. i gang med en kortlægningsproces for at afdække behovet for så-vel forskerbedømmelser som eventuelle opkvalificeringstiltag i overgangsperioden.
Uffe Elbæk