Kulturudvalget 2012-13
L 24
Offentligt
1193284_0001.png
1193284_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
11. december 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 6. december 2012 stillet mig følgende spørgsmål, nr.21 (Lov nr. L 24), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 5. december 2012 fra Holstebro Kom-mune, jf. L 24 – bilag 13.

Svar:

I forhold til henvendelsen af 5. december 2012 fra Holstebro Kommune er det vigtigt atgøre sig klart, at forslaget til ændring af museumsloven kun justerer udvalgte elemen-ter i museumsloven.Således ændrer lovforslaget på ingen måde ved, at de fleste statsanerkendte museer erophængt hos en lokal hovedtilskudsyder og skal have en stærk lokal forankring.Lovforslaget ændrer heller ikke ved museernes forskningsforpligtelse – statsanerkendtemuseer er og har hele tiden været forskningsinstitutioner. Det er ikke min opfattelse, atdette på nogen måde har bragt museernes lokale forankring i fare. Tværtimod opfattesdet i mange lokalsamfund som en værdi at have en lokal institution med forsknings-mæssige ressourcer.I lovforslagets bemærkninger lægges der op til, at den forskningspulje til museerne,som hidtil er blevet uddelt af Kulturstyrelsen, fremover skal uddeles af Kulturministe-riets Forskningsudvalg.Dette vil indebære, at ansøger skal være på ph.d.-niveau. Dette betyder ikke, at ansøgernødvendigvis skal være ph.d.-uddannet; der kan også sagtens være tale om en mag.art., der i kraft af sin tidligere forskningsproduktion er blevet forskerbedømt.
Dok. nr. 1594590
Side 2
For at imødekomme museernes bekymringer er det yderligere besluttet, at forsknings-puljen vil blive opdelt, således at nogle af midlerne vil forblive i Kulturstyrelsen. Der vilikke til disse midler være knyttet krav om ph.d.-niveau, og museer uden medarbejderepå ph.d.-niveau vil således stadig komme i betragtning.Det skal også understreges, at lovændringen ikke indebærer noget generelt krav om atmedarbejdere på museerne skal være på ph.d.-niveau.Det er heller ikke min opfattelse, at et stigende antal ph.d.-uddannede medarbejdere påmuseerne vil bringe den lokale forankring i fare. Der er tale om en almindelig bevægel-se i samfundets uddannelsesniveau, som også sætter sig igennem på museerne.Jeg må i den forbindelse også bemærke, at det i hvert fald ikke i den statslige bevil-lingspolitik har været gældende, at institutionernes bevillinger er blevet forøget medhenvisning til øget uddannelsesniveau. Det er noget, som institutionerne må håndtereinden for deres eksisterende bevillinger.
Marianne Jelved