Kulturudvalget 2012-13
L 24
Offentligt
1187619_0001.png
1187619_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
30. november 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 27. november 2012, efter ønske fra Michael AastrupJensen (V), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 20 (Lov nr. L 24), som jeg hermed skalbesvare.

Spørgsmål:

Hvorledes fortolker ministeren følgende passus fra bemærkningerne til lovforslaget: ”…vil det være Kulturstyrelsens opgave i fremtidens museumslandskab – i samarbejdemed museerne – at præcisere kriterierne yderligere for kvalitet og bæredygtighed gen-nem udvikling af fælles normer og retningslinjer på museumsområdet.” Herunder ihvilket omfang ministeren vil sikre, at præciseringer fra Kulturstyrelsen ikke forhin-drer de enkelte museer i at planlægge, drive og udvikle deres museale aktiviteter ioverensstemmelse med lokale behov og betingelser?

Svar:

Den citerede passage fra bemærkningerne til L 24 afspejler, at museerne har et behovfor, i forhold til deres opfyldelse af de krav, der gælder for statsanerkendte museer, athave så enkle og klare kriterier som muligt at holde sig til i forhold til kvaliteten i deresopgaveløsning.Museerne skal opleve, at de kriterier, de bliver bedømt ud fra ved kvalitetsvurderinger-ne, er meningsfulde kriterier, der understøtter museernes arbejde. Det er generelt mitindtryk, at museerne oplever dialogen om kvalitetsvurderingerne som positiv, men derer et løbende behov for at sikre åbenhed og gennemsigtighed i forhold til, hvad museer-ne vurderes ud fra.Heri ligger naturligvis også, at kriterierne ikke må have en karakter, så museernes au-tonomi eller mulighed for at tilpasse sig lokale vilkår og behov forsvinder. Kriterierneskal give mening for alle museer i et museumslandskab, som skal blive ved med at væremangfoldigt, for netop mangfoldigheden er en af det danske museumslandskabs heltcentrale styrker. Normer og retningslinier skal derfor have karakter af overordnede
Dok. nr. 1584078
Side 2
målsætninger, der rummer høj grad af mulighed for individuelle valg i forhold til muse-ets planlægning, drift og udvikling.Dette vil være udgangspunktet for Kulturstyrelsens arbejde med kriterier for kvalitetog bæredygtighed.Til yderligere orientering kan det bemærkes, at der i den redegørelse, jeg afgav til ud-valget i forlængelse af KUU spm. 151-237 (folketingetsåret 2011-12), indgik en del ma-teriale om kvalitetsvurderingsprocessen.
Uffe Elbæk