Kulturudvalget 2012-13
L 24
Offentligt
1184164_0001.png
1184164_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
26. november 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 22. november 2012, efter ønske fra Michael AastrupJensen (V), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 16 (Lov nr. L 24), som jeg hermed skalbesvare.

Spørgsmål:

Hvad er ministerens holdning til at opgive ph.d.-kravet, som beskrevet i bemærknin-gerne til lovforslaget?

Svar:

I bemærkningerne til det fremlagte forslag til lov om ændring af museumsloven (L 24)fremgår det, at Kulturministeriet har til hensigt at flytte de midler, der hidtil har væretuddelt af Kulturstyrelsen til forskningsformål på museumsområdet, til Kulturministe-riet, til uddeling efter indstilling fra Kulturministeriets Forskningsudvalg (KFU).I den forbindelse ændres kravene, således at ansøgere fremover skal kunne opfyldekrav om ph.d.-niveau. Der har i den forbindelse været udtrykt bekymring for, at enrække museer dermed fremover vil være afskåret fra midlerne.Kulturministeriet vil sikre, at denne situation ikke opstår, ved fremover at lave en de-ling af puljen. Delingen af puljen vil indebære, at en del af puljen overføres til Kultur-ministeriets Forskningsudvalg, hvor den uddeles i overensstemmelse med de i lovfors-lagets bemærkninger skitserede kriterier. En anden del af puljen vil fortsat blive uddeltaf Kulturstyrelsen efter indstilling fra styrelsens faglige råd i den nye rådgivnings-struktur.På den måde vil det blive sikret, at alle museer har mulighed for at få del i midlerne.Opdelingen af puljen fastlægges på de årlige finanslove, og vil tage udgangspunkt i an-tallet af museer, der henholdsvis har og ikke har medarbejdere, der kan opfylde krave-ne hos KFU. Kulturstyrelsen har forud for oversendelsen af dette notat lavet en rund-
Dok. nr. 1578847
Side 2
ringning til museerne, med henblik på at skønne over antallet af museer i hver katego-ri.Rundringningen viser, at 76 ud af 107 museer råder over medarbejdere, der enten haren ph.d. eller efter et umiddelbart skøn kan forskerbedømmes til ph.d.-niveau. 31 mu-seer råder ikke over medarbejdere på dette niveau.Umiddelbart vil fordelingen mellem de to puljer således være � til KFU og � i Kultur-styrelsen. Dette tal vil dog skulle kvalificeres inden fordelingen af puljerne for 2014(puljen for 2013 er allerede, med forbehold for finanslovens vedtagelse, uddelt af Kul-turstyrelsen efter de principper, som ind til nu har været gældende).Der vil årligt skulle tages stilling til fordelingen af midler mellem de to puljer. Forde-lingen skal fremadrettet følge antallet af museer henholdsvis med og uden medarbejde-re, der kan leve op til KFU’s krav. Dette vil sikre, at alle museer har samme mulighedfor at søge midlerne.Det forudsættes, som beskrevet i lovforslagets bemærkninger, at der ud af den samledesum, der hidtil er gået til forskning (10 mio. kr. årligt), afsættes en pulje (forventet på 2mio. kr. årligt, dette tal vil dog ligeledes skulle kvalificeres) øremærket til forskerbe-dømmelser af medarbejdere, der ikke har en ph.d-grad, men kan dokumentere ph.d.-niveau i kraft af deres forskningserfaring. Der forventes at være behov for at afsættedenne sum i de første 2-3 år af den nye ordning. Midlerne vil blive taget af den samledepulje inden fordelingen mellem museer med og uden medarbejdere på ph.d.-niveau.Kulturministeriet vil hurtigst muligt til udvalget oversende en oversigt over de museer,der ikke efter den nuværende vurdering har medarbejdere, der kan leve op til KFU’skrav. Af hensyn til de navngivne museer er det dog nødvendigt at konsolidere listen, førden udleveres.
Uffe Elbæk