Kulturudvalget 2012-13
L 24
Offentligt
1183294_0001.png
1183294_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
23. november 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 12. november 2012, efter ønske fra Jørgen Arbo-Bæhr (EL), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 14 (Lov nr. L 24), som jeg hermed skalbesvare.

Spørgsmål:

Kan ministeren oplyse, hvorfor lovforslaget ikke indeholder et krav om, at der skal væreen repræsentant for de lokale tilskudsgivende myndigheder i bestyrelsen?

Svar:

Lovforslaget indebærer en ophævelse af den gældende bestemmelse i museumslovenom, at museets bestyrelse skal omfatte mindst én repræsentant for de lokale tilskudsgi-vende myndigheder, og at museets bestyrelse ikke må være selvsupplerende (museums-lovens § 14, stk. 1, nr. 4).Baggrunden for ændringen er et ønske om at give museumsbestyrelser frihed til atsammensætte en ledelse med de relevante og nødvendige kompetencer i forhold til enprofessionel drift og udvikling af museet.Dette skal ses i sammenhæng med de anbefalinger, der fremgår af Kulturministerietspublikation “God ledelse i selvejende kulturinstitutioner”, og som indgår i Kulturstyrel-sens systematiske kvalitetsvurderinger af de statsanerkendte museer.Det skal bemærkes, at ændringen af den gældende bestemmelse ikke er til hinder for,at en repræsentant for den lokale tilskudsgivende myndighed kan være repræsenteret,hvis museet eller myndigheden finder det hensigtsmæssigt.Det er de samme overvejelser, der ligger bag ophævelsen af kravet om, at museets be-styrelse ikke må være selvsupplerende: Et ønske om at fremme en professionaliseringaf museernes ledelser, at give frihed til, at bestyrelserne selv kan sammensætte enkompetent ledelse og ikke mindst tillid til, at dette kan ske uden lovregulering.
Dok. nr. 1574594
Side 2
Det skal understreges, at hensigten ikke er, at et museum skal have en fuldt selvsup-plerende bestyrelse – hensigten er, at bestyrelsen skal have mulighed for at udvide sigselv med enkelte medlemmer, således at man kan sikre sig kompetencer, som evt. måt-te mangle blandt de oprindeligt udpegede medlemmer.
Uffe Elbæk