Kulturudvalget 2012-13
L 24
Offentligt
1182351_0001.png
1182351_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
22. november 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 7. november 2012, efter ønske fra Jørgen Arbo-Bæhr(EL), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 10 (Lov nr. 24), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Hvilke konsekvenser får det for den fremtidige konservering af museumsgenstande, nårdet særlige tilskud til konserveringscentrene fjernes, og hvad betyder det for tilskuddettil museernes konservering?

Svar:

Forslaget om at afvikle de direkte tilskud til en række konserveringscentre forventesikke at få konsekvenser for museernes konservering, idet de afviklede tilskud vil blivefordelt til de statsanerkendte museer, der hidtil har været tilknyttet de pågældendekonserveringscentre.Omlægningen af tilskuddene skal ses i sammenhæng med, at det er museernes opgaveog ansvar at bevare deres samling. Omlægningen er derfor udtryk for et ønske om atlade ansvar og tilskud følges ad. Den nuværende ordning er også potentielt konkurren-cemæssigt problematisk.Konserveringscentrene bidrager uden tvivl til et kvalitativt løft af museernes beva-ringsarbejde, og der er derfor ingen grund til at tro, at museerne ikke fortsat vil benyttesig af konserveringscentrenes ekspertise eller ikke fortsat vil prioritere en fælles opga-veløsning på konserveringsområdet. Kulturstyrelsen vil også fremover i kvalitetsvurde-ringen af de statsanerkendte museer lægge vægt på, at museerne inddrager den nød-vendige konserveringsfaglige ekspertise i deres lovpligtige bevaringsarbejde.Endelig skal jeg oplyse, at der etableres en overgangsperiode på tre år for afviklingen afde direkte tilskud til konserveringscentrene. Afviklingen af tilskuddene vil således førstske pr. 1. januar 2016. Frem til da vil de enkelte centre fortsat modtage deres hidtidigestatstilskud. Kulturstyrelsen vil indgå dialog med de enkelte konserveringscentre og de
Dok. nr. 1537825
Side 2
tilknyttede museer med henblik på i overgangsperioden at få tilrettelagt en hensigts-mæssig proces og løsning for omlægningen af tilskuddene.
Uffe Elbæk