Kulturudvalget 2012-13
L 24 Bilag 13
Offentligt
1191194_0001.png
1191194_0002.png
Til kulturminister Uffe Elbækcc Folketingets Kulturudvalg
Kære Uffe ElbækKultur- og Fritidsudvalget i Holstebro Kommune følger med interesse arbejdet med revisi-onen af museumsloven, idet vi er enige i, at der er behov for at revidere områdets lovgiv-ning.Vi er enige i, at museernes opgaver skal løses indenfor de fem søjler - forskning, formid-ling, indsamling, registrering og bevaring. Vi er også enige i, at kravene til moderne muse-umsvirksomhed skal tilpasses samfundets udvikling.Med dette brev ønsker vi at sætte fokus på spørgsmålet om, hvordan begrebet forskningpå et lokalt forankret museum skal håndteres set i lyset af den betydning, dette får for ud-viklingen af den danske museumsverden.Den danske museumsstruktur er decentral. Museerne er typisk stiftet på lokalt initiativ ogmed basis i et stærkt lokalt engagement og dermed forankring, og de har opnået statsligstøtte i tråd med de tidlige kulturpolitiske virkemidler. Staten har over årene ønsket at på-tage sig stadig mere ansvar for, hvordan Danmarks museer skal drives og med hvilke kva-litetsstandarder.Imidlertid er kommunerne fortsat hovedtilskudsydere til museerne lokalt. Derfor har vi ogsåen holdning til, hvad vi finder, der er nødvendig og ønskelig udvikling af danske museer.Derfor opfordrer vi til, at I genovervejer, om det er nødvendigt og ønskeligt, at der somkonsekvens af den nye lovrevision i realiteten skabes et betydeligt antal nye forskningsin-stitutioner – nemlig alle statsanerkendte museer.Der vil opstå meget forøgede behov for efteruddannelse af personale i museerne. Der vilmeget sandsynligt opstå stærkt forøget konkurrence om at opnå andel i forskningsmidler-ne, hvoraf en del skal fragå universiteterne. Vi forudser at en større del af såvel kommuna-le som statslige bevillinger vil gå til at finansiere lønninger til ansatte, som opnår bedrekvalifikationer, hvilket imidlertid vil sætte stagnerende bevillinger under pres, og dervedøge pres på de i forvejen pressede kommunekasser.Hvordan skal det håndteres og finansieres? Har kulturministeriet præsenteret beregningerfor, hvad det vil betyde for uddannelsespraksis og –omkostninger på universiteterne?Har kulturministeriet præsenteret en analyse af, hvad f. eks. produktion af én ph.d. hvertfemte år indenfor arkæologi under forudsætning af uændrede offentlige tilskud vil betydefor museernes mulighed forat rekruttere medarbejdere, der er interesserede i at skabe ny viden om deres de-centrale oplandat udarbejde udstillinger og varetage genstandene i museernes samlinger (som ikkeanerkendes som forskning og ikke kan udgøre et forskningsfelt og)
at have tid til at holde foredrag lokalt, fastholde det lokale medejerskab gennemsamarbejde med venskabsforeninger, frivillige, bestyrelser, uddannelsesinstitutionerog andre interesserede og vidende deltagere.
Vi er naturligvis optaget af, at ansatte har de bedste kvalifikationer, og af at borgerne haret højt kompetenceniveau.Men vi har selvsagt også et stærkt fokus på, at de kommunale bevillinger anvendes ioverensstemmelse med borgernes forventninger og behov.Vi frygter en tendens, hvor de statsanerkendte museer fjerner sig fra deres decentrale op-land og dermed livsvigtige forankring.Staten båndlægger og forhåndsprioriterer i stadig højere grad kommunernes bevillinger, f.eks. til at vi nu skal (med)finansiere et meget stort antal forskerstillinger uden garanti forlokal forankring og/eller afkast.Vi ønsker et museumsvæsen, der fortsat producerer og formidler uafhængig og troværdigviden om hele Danmark, og som samtidig kan rekruttere vidensmedarbejdere med inte-resse for den nære kontakt med deres umiddelbare omgivelser, hvad enten dette er turis-mesektoren, uddannelsesinstitutioner, lodsejere eller kulturlivet. Med de nye skærpedekrav til forskning kan vi frygte at den kontakt står i fare for at forsvinde.Vi opfordrer til at du tager initiativ til at bløde op på de meget skærpede krav vedr. forsk-ningsforpligtelserne i det nye lovforslag.Desuden ønsker vi, at kommunerne medinddrages, og at deres aktive og forpligtende rollesom hovedtilskudsydere afspejles i langt højere grad, end der nu lægges op til i lovforsla-get.
Med venlig hilsen
Thomas DanielsenFormand for Kultur- og Fritidsudvalget
Anders KjærulffKultur- og Sundhedsdirektør