Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 224
Offentligt
1261774_0001.png
1261774_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 13. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 3(L 224, bilag 3), som hermed besvares.
18. juni 2013J.nr. 2013-4711

Spørgsmål nr. 3:

”Kan ministeren bekræfte, at indførelsen af den gensidige forsørgerpligt samtidigmedfører en alvorlig forskelsbehandling mellem ægtefæller på den ene sideog samlevende kontanthjælpsmodtagere på den anden side, idet samleverentil en kontanthjælpsmodtager ikke vil kunne udnytte kontanthjælpsmodtagernesbundfradrag, ligesom kontanthjælpsmodtageren skal betale skat af værdien af detunderhold, som samleveren yder? Såfremt ministeren kan bekræfte dette, vil mini-steren så erkende, at det er misvisende at fremstille det, som om kontanthjælpsre-formen medfører en ligestilling mellem ægtefolk og samlevende? Ministeren bedessamtidig oplyse om der er andre forhold – f.eks. arveret m.m. - hvor kontanthjælps-reformen vil medføre en forskelsbehandling mellem ægtefæller og samlevende?”

Endeligt svar:

Med aftalen om en kontanthjælpsreform indføres der forsørgelsespligt overfor hinanden for papirløst samlevende par, hvorved der fremover vil værestørre ensartethed mellem ægtepar og papirløst samlevende par i kontant-hjælpssystemet end tidligere. Således fremgår det af de generelle bemærk-ninger til lovforslaget pkt. 2.3.2.:”Med dette lovforslag indføres en tilsvarende forsørgelsespligt mellem samlevendepersoner, dog afgrænset til alene at gælde i de tilfælde, hvor den ene eller beggeskulle få brug for hjælp til forsørgelse, og som efter de gældende regler vil kunnesøge om og modtage hjælp.Forslaget indebærer, at ugifte samlevende i forhold til det offentlige får ansvar forat forsørge hinanden, ligesom det i dag gælder for ægtefæller efter § 2 i lov om ak-tiv socialpolitik. Herved opnås større ensartethed mellem ægtefæller og samleven-de i kontanthjælpssystemet..."
Hvad angår spørgsmålet om beskatning af værdien af underhold kan jeg oplyse, atSkatteministeriet har vurderet, at det er mest hensigtsmæssigt, at der sikres udtryk-kelig hjemmel til at undtage forsørgelse mellem samlevende par efter reglerne i lovom aktiv socialpolitik for beskatning. Jeg forventer således snarest at kunne frem-sætte et ændringsforslag herom.Jeg kan bekræfte, at der ikke er tale om, at ægtepar og samlevende par ligestilles ialle henseender. Der er som jeg også tidligere har svaret tale om, at der indføresforsørgelsespligt over for hinanden for papirløst samlevende par, hvorved derfremover vil være større ensartethed mellem ægtepar og papirløst samlevende par ikontanthjælpssystemet end tidligere. Dermed kan jeg også bekræfte, at reglerne omarveret mv. i skattesystemet er uændrede ift. samlevende par.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2