Miljøudvalget 2012-13
L 222
Offentligt
1259326_0001.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-44000-00021Den 11. juni 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 4. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 13 til L 222 forslag til lov omændring af lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v. (Betalingsstruktur forvandafledningsbidrag, bemyndigelse til opgørelse af særbidrag for behandling af særlig forurenet spildevandm.v.), som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 13 (L 222)

Ministeren bedes redegøre for konsekvenserne af at indføre en trappemodel forvirksomhedernes anvendelse og udvikling af vandeffektive processer og teknikker.

Svar

Betalingsstrukturen har medvirket og vil fortsat medvirke til, at vandforbrugerne har fokus påvandbesparende initiativer. Med trappemodellens indførelse vil der således stadig være en væsentligmotivation for virksomhederne til at rense og genbruge spildevand.Ses der isoleret på de store vandforbrugere, vil indførelsen af trappemodellen påvirke incitamentet tilvandbesparelser således som nærmere beskrevet i lovforslagets afsnit om konsekvenser for miljøet.Beslutningen om at indføre en trappemodel er baseret på at der ønskes en mere kostægte betalingsstruktur,og skal ses i sammenhæng med regeringens initiativer på klimatilpasningsområdet, der understøtter denlokale klimatilpasningsindsats, og som dermed isoleret set må forventes at føre til højere priser. Lettelsen ide store vandforbrugeres betaling indføres således bl.a. for, at disse vandforbrugere vil få en mere fairbetaling, og at der dermed skabes mere konsensus om den klimatilpasningsindsats, som regeringen mener,er nødvendig for at reducere følgerne af klimaforandringerne.Sideløbende med indførelsen af trappemodellen sætter regeringen fokus på større vandeffektivitet, herunderøget genbrug af vand i industrien. Som led i Vækstplanen for vand, bio og miljøløsninger ogInnovationstrategien er der sat midler af til at etablere et offentlig-privat partnerskab omkring større brug afalternative vandkilder (sekundavand) i industrielle processer. Der vil blive sat fokus på eventuelle barriererfor øget genanvendelse af vand, herunder de regulatoriske rammer. Samtidig har Miljøministeriet udmeldtGrønteknologi-midler til udvikling og demonstration af vandeffektive løsninger i industrielle processer.Pia Olsen Dyhr/Mads Leth-Petersen