Socialudvalget 2012-13
L 207
Offentligt
1246144_0001.png
1246144_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 33 92 93 00
Dato: 7. maj 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
NPR/ J.nr. 2012-9136
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 17. april 2013følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål 1til L 207: Forslag til lov om ændring af børneloven, lov om adoption,retsplejeloven og forskellige andre love (Medmoderskab m.v.).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Hjermind Dencker (DF).
Spørgsmål nr. 1:”Hvordan sikres barnets ret til kontakt til sin biologiske far ved en åben dona-tion i de tilfælde, hvor donoren har afgivet forældremyndigheden til en med-moder?”
Svar:Lovforslaget giver mulighed for, at den donor, der donerer sæd til behandlin-gen med kunstig befrugtning af en bestemt kvinde, der er gift med en kvindeeller har en registreret partner eller kvindelig partner, anses som retlig far tilbarnet. Dette gælder, når behandlingen med kunstig befrugtning foretages afen sundhedsperson eller under dennes ansvar.Det medfører, at faren og moren får fælles forældremyndighed. Forældrean-svarslovens almindelige regler om samvær gælder også for disse familier,uanset om faren bibeholder sin del i forældremyndigheden eller overførerden til moren og medmoren i forening.Lovforslaget giver herudover mulighed for, at den donor, der er nævnt oven-for, sammen med moren og hendes ægtefælle, registrerede partner ellerpartner, kan erklære, at medmoren skal være retlig forælder til barnet i ste-det for donoren.I sådanne tilfælde vil moren og hendes partner få fælles forældremyndighedover barnet. Moren og hendes partner vil desuden få fælles forældremyndig-
2
hed, når medmoderskabet fastlægges ved en omsorgs- og ansvarserklæ-ring.Barnets mulighed for samvær med andre end barnets forældre er reguleret iforældreansvarslovens § 20, der også vil finde anvendelse i forhold til enkendt donor, der ikke anses om retlig forælder til barnet.Der henvises nærmere til punkt 3.2.3. i de almindelige bemærkninger tillovforslaget og de specielle bemærkninger til lovforslagets § 1, nr. 32.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard