Kommunaludvalget 2012-13
L 198 Bilag 6
Offentligt
1246435_0001.png
1246435_0002.png
1246435_0003.png
1246435_0004.png
Til lovforslag nr.L 198
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Kommunaludvalget den [16. maj] 2013
2. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger,anmeldelser, anmodninger, meddelelser og erklæringer til offentligemyndigheder(Overgang til obligatorisk digital selvbetjening for borgere, for så vidt angår ansøgning om økonomisk fripladstilskud,meddelelse om valg af læge, ansøgning om navngivning og navneændring, indgivelse af erklæring om faderskab, anmeldelseaf cykeltyveri m.v.)[af finansministeren (Bjarne Corydon)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 20. marts 2013 og var til 1.behandling den 4. april 2013. Lovforslaget blev efter 1. be-handling henvist til behandling i Kommunaludvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring i perioden 19. december 2012 til 17. januar2013, og finansministeren sendte den 19. marts 2013 detteudkast til udvalget, jf. KOU alm. del – bilag 73. Den 19.marts 2013 sendte finansministeren de indkomne hørings-svar og et notat herom til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 8 spørgsmål til finansministeren og 1spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, somdisse har besvaret.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget1 skriftlig henvendelse fra Ældre Sagen.Finansministeren har overfor udvalget kommenteret denskriftlige henvendelse.2. Indstillinger [og politiske bemærkninger]Etflertali udvalget <> indstiller lovforslaget tilvedtagel-se uændret.Etmindretali udvalget <> indstiller lovforslaget tilfor-kastelse.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
Simon Kollerup (S) Annette Lind (S) Jan Johansen (S) Daniel Toft Jakobsen (S) Lennart Damsbo-Andersen (S)Mette Reissmann (S) Rasmus Prehn (S) Liv Holm Andersen (RV) Marlene Borst Hansen (RV)fmd.Nadeem Farooq (RV)Lisbeth Bech Poulsen (SF) Pernille Vigsø Bagge (SF) Lars Dohn (EL) Rosa Lund (EL) Finn Sørensen (EL)
DokumentIdJournalnummer
2
Erling Bonnesen (V) Michael Aastrup Jensen (V) Martin Geertsen (V) Jacob Jensen (V) Jan E. Jørgensen (V)Sophie Løhde (V) Anni Matthiesen (V) Hans Christian Thoning (V) Morten Marinus (DF) Mikkel Dencker (DF)Dennis Flydtkjær (DF) Mette Hjermind Dencker (DF) Leif Mikkelsen (LA) Mike Legarth (KF)nfmd.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474522171512
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 198Bilagsnr.12345TitelUdkast til tidsplan for behandling af lovforslagetHøringssvar og høringsnotat, fra finansministerenHenvendelse af 12/4-13 fra Ældre Sagen vedr. den fællesoffentlige di-gitaliseringsstrategiTidsplan for behandling af lovforslagetUdkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 198Spm.nr.1TitelSpm., om borgere, der til trods for faglig bistand er ude af stand til atanvende digital selvbetjening, gang på gang skal søge om dispensationfra kravet om digital selvbetjening, eller vil de kunne tilkendes en ge-nerel dispensation fra alle krav om obligatorisk digital selvbetjening,til finansministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren mener, at området, brugerfladen og/eller formå-let med den digitale selvbetjening varierer i en sådan grad, at en bor-ger, der har modtaget dispensation fra kravet om digital selvbetjeningved én form for henvendelse til en offentlig myndighed, kan nægtesdispensation ved andre typer henvendelser, der er omfattet af kravetom obligatorisk digital selvbetjening, til finansministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, i hvilket omfang finansministeren forventer, at politietsmedarbejdere skal vejlede borgere, der ønsker hjælp til at anvende di-gital selvbetjening, herunder om der på de enkelte politistationer skalvære IT-udstyr til rådighed for borgerne, således at borgere, der måttehave behov for det, kan blive vejledt på stedet og stille spørgsmål di-rekte i forbindelse med den konkrete anvendelse af selvbetjeningsløs-ningerne, til finansministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorledes ministeren ser politiets rolle i forhold til vejled-ning af borgere, der har behov for assistance til at anvende de obliga-toriske selvbetjeningsløsninger ved henvendelser, der vedrører politi-et, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke erfaringer man indtil videre har med at lade borger-servicemedarbejdere og tilsvarende hjælpe borgerne, mens de anven-der digital selvbetjening, for så vidt angår sikkerheden omkring per-sonlige oplysninger og borgernes tillid til, at deres personlige oplys-ninger ikke kommer til andres kendskab, til finansministeren, og mini-sterens svar herpåSpm. om, hvorledes ministeren vil sikre, at antallet af henvendelser,hvor personregisterføreren er nødt til at rette henvendelse til borgeren,fordi de digitalt indsendte oplysninger er mangelfulde, bliver ned-bragt, til finansministeren, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren vil kommentere Version2 artiklen den 12. april(Gerningsmænd bag angreb afslører: NemID sendt i sort for 10 dollar
2
3
4
5
6
7
4
8
9
af Morten K. Thomsen, fredag den 12. april 2013), til finansministe-ren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil redegøre for, hvordan NemID kan gøres meresikkert, nu hvor flere funktioner digitaliseres, og flere derfor er afhæn-gige af systemet og dets sikkerhed, til finansministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 12/4-13 fra Ældre Sagen, jf.L 198 – bilag 3, til finansministeren, og ministerens svar herpå