Miljøudvalget 2012-13
L 192
Offentligt
1242783_0001.png
1242783_0002.png
1242783_0003.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-09059Den 29. april 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 22. april 2013 stillet følgende spørgsmål nr.5 til L 192, forslag til lov om ændring af lov om vandforsyning, lov om vandløb oglov om forpligtende kommunale samarbejder og om ophævelse af lov om etkvalitetsstyringssystem for den kommunale sagsbehandling på natur- ogmiljøområdet (Forenklet indberetning af tilsynsresultater angåendevandforsyningsanlæg, brugerbetaling ved administration af offentlige pumpelag ogophævelse af kvalitetsstyringsloven), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Jørn Dohrmann (DF).

Spørgsmål nr. 5 (L 192)

Vil ministeren yde teknisk bistand til udarbejdelse af et ændringsforslag, således atder etableres en offentlig tilgængelig database over sagsbehandlingstiderne ikommunerne, for at styrke kommunernes indbyrdes sammenligning afsagsbehandlingstider på natur- og miljøområdet?

Svar

Det lægges til grund, at forslagsstilleren ønsker at opretholde enkvalitetsstyringslov og heri at indsætte en bestemmelse om etablering af enoffentlig tilgængelig database over sagsbehandlingstiderne i kommunerne.Etablering af en sådan database forudsætter en pligt for kommunalbestyrelsernetil at opgøre og indberette sagsbehandlingstider. En sådan bestemmelse foreslåsudformet som en bemyndigelse, idet det tillige er lagt til grund, at der er behov forat fastlægge en nærmere afgrænsning af pligten, herunder hvilke sagstyper der skalomfattes, med hvilken kadence indberetningerne skal ske og evt. krav omindberetning via et digitalt system.Jeg er som udgangspunkt meget enig i ønsket om at fremme ensartedesagsbehandlingstider.Jeg kan imidlertid ikke støtte ændringsforslaget. Som også anført i mit svar påspørgsmål nr. 3 (L 192) mener jeg, at kvalitetsstyringsloven bør ophæves, så detoverlades til kommunerne at vurdere, hvordan de bedst muligt sikrer dennødvendige kvalitet i sagsbehandlingen i overensstemmelse med deforvaltningsretlige krav herom.Samtidig mener jeg, at initiativer til fremme af effektive og ensartedesagsbehandlingstider må behandles i anden sammenhæng end i forbindelse medMiljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
nærværende lovforslag, hvis sigte er at forenkle reglerne på natur- og miljøområdetog sikre kommunerne mere frihed til at bestemme, hvordan opgaveløsningen bedsttilrettelægges.

Ændringsforslag til

L 192 – Forslag til lov om ændring af lov om vandforsyning, lov om

vandløb og lov om forpligtende kommunale samarbejder og om

ophævelse af lov om et kvalitetsstyringssystem for den kommunale

sagsbehandling på natur- og miljøområdet

(Forenklet indberetning af tilsynsresultater angående

vandforsyningsanlæg, brugerbetaling ved administration af offentlige

pumpelag og ophævelse af kvalitetsstyringsloven)

Af……, tiltrådt af……:Til titlen

1)

Titlenaffattes således:

”Forslag

til

lov om ændring af lov om vandforsyning, lov om vandløb og lov om et

kvalitetsstyringssystem for den kommunale sagsbehandling på natur-

og miljøområdet

(Forenklet indberetning af tilsynsresultater angående vandforsyningsanlæg,brugerbetaling ved administration af offentlige pumpelag samt krav om opgørelse,indberetning og etablering af en database om sagsbehandlingstider i natur- ogmiljøsager)”.[Konsekvens af ændringsforslag nr. 2]Til § 3

2)

Paragraffen affattes således:

Ӥ 3

I lov om et kvalitetsstyringssystem for den kommunale sagsbehandling på natur-og miljøområdet, jf. lov nr. 506 af 7. juni 2006, som ændret ved § 100 i lov nr. 1572af 20. december 2006, § 2 i lov nr. 513 af 12. juni 2009 og § 2 i lov nr. 294 af 11.april 2011, foretages følgende ændringer:

1.

Overskriftentil kapitel 3 affattes således:”Certificering,offentliggørelse, opgørelse af sagsbehandlingstider ogindberetning”.

2.

Efter § 16 indsættes:”§

16 a.

Miljøministeren fastsætter regler om kommunalbestyrelsens pligt til atopgøre og indberette sagsbehandlingstider efter natur- og miljølovgivningen, jf. §2, stk. 2, herunder om form og tidspunkt for indberetning.Stk. 2.Miljøministeren etablerer en offentlig tilgængelig database med oplysningerom indberettede sagsbehandlingstider, jf. stk. 1.”[Pligt til opgørelse, indberetning og etablering af database omsagsbehandlingstider]2
BemærkningerTil nr. 1Der foreslås ændringer i titlen. Ændringsforslaget er en konsekvens afændringsforslag nr. 2.Til nr. 2Med nyaffattelsen af § 3 foreslås – i stedet for en ophævelse af loven - indsat en nyparagraf i kvalitetsstyringsloven, hvorefter miljøministeren efter stk. 1 kan fastsætteregler om kommunalbestyrelsens pligt til at opgøre og indberettesagsbehandlingstider i sager efter den natur- og miljølovgivning, som er omfattet afloven, jf. opregningen i lovens § 2, stk. 2.Det vil efter forhandling med KL og de nærmest interesserede landsomfattendeerhvervs- og miljøorganisationer blive nærmere afgrænset i en bekendtgørelse,hvilke præcise sagsområder der skal være omfattet af pligten til at opgøre ogindberette sagsbehandlingstider.Der vil endvidere skulle fastsættes regler om, med hvilken kadence indberetningenskal ske og krav om digital indberetning, herunder evt. via et digitalt system.Med stk. 2 foreslås, at ministeren skal etablere en offentlig tilgængelig databasemed oplysninger om de indberettede sagsbehandlingstider.Det bemærkes, at KL må forventes at kræve en betragtelig kompensation som følgeaf kravet om opgørelse og indberetning af sagsbehandlingstider i natur- ogmiljøsager. Herudover vil der være betydelige omkostninger forbundet med atoprette og vedligeholde en offentlig tilgængelig database over kommunernessagsbehandlingstider.
Ida Auken
/
Lars Hindkjær
3