Miljøudvalget 2012-13
L 192 Bilag 4
Offentligt
1243215_0001.png
1243215_0002.png
1243215_0003.png
Til lovforslag nr.L 192
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Miljøudvalget den 00. maj 2013
1. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om vandforsyning, lov om vandløb og lov omforpligtende kommunale samarbejder og om ophævelse af lov om etkvalitetsstyringssystem for den kommunale sagsbehandling på natur- ogmiljøområdet(Forenklet indberetning af tilsynsresultater angående vandforsyningsanlæg, brugerbetaling ved administration af offentligepumpelag og ophævelse af kvalitetsstyringsloven m.v.)[af miljøministeren (Ida Auken)]1. ÆndringsforslagMiljøministeren har stillet 1 ændringsforslag til lovforsla-get.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 20. marts 2013 og var til 1.behandling den 2. april 2013. Lovforslaget blev efter 1. be-handling henvist til behandling i miljøudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i < > møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og miljøministeren sendte den 6. februar2013 dette udkast til udvalget, jf. MIU alm. del – bilag 163.Den 20. marts 2013 sendte miljøministeren de indkomne hø-ringssvar og et notat herom til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 5 spørgsmål til miljøministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger og politiske bemærkninger<>Venstres, Det Konservative Folkepartis og Liberal Alli-ances medlemmer af udvalget er for lovforslaget, som inde-holder en række forenklingsinitiativer på natur- og miljøom-rådet samt afskaffelsen af det kommunale kvalitetsstyrings-system.Ministeren har i forbindelse med forhandlingerne omkvalitetsstyringssystemet imødekommet V, KF og LA. Detmedfører, at der vil blive etableret en oversigt over antalletaf sager i kommunerne samt sagsbehandlingstiden i kommu-nerne. Denne imødekommelse betyder, at det stadig vil væremuligt at føre kontrol med at sagsbehandlingen i kommuner-ne foregår på et fornuftigt niveau. Ifølge aftalen skal over-sigten opdateres hvert halve år.Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliancegår ind for en forenkling af det offentlige bureaukrati og foren lettelse i de offentlige sagsgange. Derfor er vi også forlovforslaget, da det er et skridt i den rigtige retning og gene-relt set indeholder en række positive forenklingsinitiativer.Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var påtidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteretmed medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang tilat komme med indstillinger eller politiske udtalelser i be-tænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
DokumentIdJournalnummer
2
4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAf miljøministeren, tiltrådt af:Til § 51)Stk. 2affattes således:»Stk. 2.Vandløbsmyndigheden kan bestemme, at § 42 a ilov om vandløb som affattet ved denne lovs § 2, nr. 2, skalfinde anvendelse på udgifter, som vandløbsmyndighedenhar afholdt før lovens ikrafttræden, hvis udgifterne vedrørerforhold, begivenheder m.v., der finder sted efter lovensikrafttræden.«[Præcisering af overgangsbestemmelse]BemærkningerTil nr. 1Den foreslåede præcisering af lovforslagets overgangsbe-stemmelse sikrer, at vandløbsmyndigheden kan lade pumpe-
lagets interessenter betale visse administrationsudgifter, somvandløbsmyndigheden har afholdt i perioden 1. januar 2013til 31. maj 2013. Det er en betingelse, at administrationsud-giften vedrører forhold m.v., som først realiseres den 1. juni2013 eller senere. Det vil f.eks. være tilfældet, hvis vand-løbsmyndigheden har haft administrationsomkostninger i lø-bet af de første 5 måneder af 2013 til forberedelse af et pum-pelags generalforsamling, der først finder sted i efteråret2013. Derimod vil udgifter afholdt i de første 5 måneder af2013, som vedrører forhold m.v., der finder sted inden lo-vens ikrafttræden, ikke være omfattet af bestemmelsen. Detbemærkes, at bestemmelsen alene finder anvendelse, i detomfang vandløbsmyndigheden skønner, at der vil være klareøkonomiske fordele forbundet hermed.
Annette Lind (S) Flemming Møller Mortensen (S) Jens Joel (S) John Dyrby Paulsen (S) Mette Reissmann (S)Torben Hansen (S) Simon Kollerup (S) Lone Loklindt (RV)fmd.Andreas Steenberg (RV) Lotte Rod (RV)Eigil Andersen (SF) Steen Gade (SF) Per Clausen (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Sara Olsvig (IA) Erling Bonnesen (V)Anne-Mette Winther Christiansen (V) Henrik Høegh (V) Birgitte Josefsen (V) Hans Christian Schmidt (V)Anni Matthiesen (V)nfmd.Hans Christian Thoning (V) Eyvind Vesselbo (V) Jørn Dohrmann (DF) René Christensen (DF)Mette Hjermind Dencker (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Villum Christensen (LA) Vivi Kier (KF)Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474522171512
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 192Bilagsnr.123TitelHøringsnotat og høringssvar, fra miljøministerenTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetÆndringsforslag fra miljøministerenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 192Spm.nr.1TitelSpm. om, hvilke redskaber man har for at sammenligne gennemsnitli-ge sagsbehandlingstider i kommunerne på natur- og miljøområdet, tilmiljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan ministeren vil hjælpe kommunerne med at undgåklagesager, således at klagemængden og dermed sagsbehandlingsti-derne kan bringes ned, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, at udarbejde et ændringsforslag, der forenkler kvalitetssy-stemet for natur- og miljøsager, til miljøministeren, og ministerenssvar herpåSpm., om ministeren vil yde teknisk bistand til udarbejdelse af et æn-dringsforslag, således at kvalitetsstyringsloven ikke ophæves men æn-dres, så der opretholdes et forenklet kvalitetsstyringssystem på natur-og miljøområdet, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil yde teknisk bistand til udarbejdelse af et æn-dringsforslag, således at der etableres en offentlig tilgængelig databaseover sagsbehandlingstiderne i kommunerne, for at styrke kommuner-nes indbyrdes sammenligning af sagsbehandlingstider på natur og mil-jøområdet, til miljøministeren, og ministerens svar herpå
2
3
4
5