By- og Boligudvalget 2012-13
L 191
Offentligt
1247570_0001.png
1247570_0002.png
Dato:Sagsnr.:Dok id:
13. maj 20132012 - 2973397547
By- og Boligudvalget
Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af spørgsmål nr. 8BYB, ad Llanddistrikters191.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).Spørgsmålet
Spørgsmål nr. 8:Hvad er ministerens holdning til at forpligte andelsboligforeninger til at aflægge regnskab efterErhvervsstyrelsens vejledning til andelsboligforeninger, som foreslået af DanskEjendomsmæglerforening og Ejendomsforeningen Danmark i deres høringssvarhøringssvar.Svar:Jeg har noteret mig, at synspunktet om at gøre vejledningen obligatorisk også blev fremført af enkelteandre interessenter under høringen om andelsboligmarkedet den 23. april 2013.Efter både gældende og foreslåede regler stilles der krav om, at sælgerenaf en andelsbolig skaludlevere et årsregnskab til køberen inden aftalens indgåelse. Der er i dag ikke en lovbestemt pligt til atanvende en ekstern revisor. Langt de fleste foreningers vedtægter indeholder dog bestemmelser omrevision, ligesom ministeriets normalvedtægt for private andelsboligforeninger, der kan anvendes af,foreninger, der ikke ønsker at udarbejde egne individuelle vedtægter, indeholder en bestemmelse om,indeholderat generalforsamlingen vælger en statsautoriseret eller registreret revisor til at revidere årsrapporten.Med lovforslaget indføres ikke en pligt for foreningerne til at anvende en ekstern revisor. Dette skalses i lyset af, at langt de fleste foreninger allerede anvender en ekstern revisor, og at det er blevetpåpeget, at det kan være byrdefuldt for især mindre foreninger, der ikke ønsker at anvende en ekstern,revisor, såfremt sådan en pligt indføres.,Regnskabsvejledningen kan anvenanvendes af foreningerne, uanset om de har enekstern revisor tilknytteteksterneller ej. Efter de oplysninger, som jeg har, er regnskabsvejledningen allerede meget anvendt blandtrevisorer, andelsboligforeninger og administrationsselskaber, ligesom EjendomsforeEjendomsforeningen Danmarkhar oplyst, at foreningen anbefaler deres medlemmer at anvende vejledningen.I dag skal andelsværdien efter andelsbolig lovens § 6, stk. 5, oplyses som en note til årsregnskabet.andelsboliglovensDet fremgår af lovforslaget, at de nye nøgleoplysninger i videst muligt omfang på samme måde vileskulle fremgå af noter til årsregnskabet.
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dkhavn
Erhvervsstyrelsen vil i samråd med mit ministerium opdatere vejledningen på baggrund af de nye kravtil nøgleoplysninger og det vil her blive afklaret, hvilke nøgleoplysninger, der med fordel kan integreresi regnskabsvejledningen.Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, forventes nøgleoplysningerne inddelt istamoplysninger om foreningen og boligen, drifts- og erhvervsoplysninger, byggetekniske oplysningerog finansielle oplysninger. Da en række af disse oplysninger, f.eks. vedrørende foreningensvedligeholdelsesstand, ikke har direkte tilknytning til andelsboligforeningens regnskabsaflæggelse, vildisse oplysninger ikke nødvendigvis blive optaget i den reviderede regnskabsvejledning.For de foreninger, der i dag allerede anvender regnskabsvejledningen og/eller har en revisor tilknyttet,vil det blive enkelt at finde frem til den del af de nye nøgleoplysninger, der efter de nye regler forventesat fremgå af den reviderede regnskabsvejledning.Som ovenfor nævntvil det formentligt værerelativt få foreninger, der i dag ikke har en ekstern revisortilknyttet. For disse foreninger må det antages, at incitamentet til som minimum atanvenderegnskabsvejledningen vil være stort, idet foreningen på denne måde på en enkel mådesikrer sig nem adgang til en del af de nøgleoplysninger, der med lovforslaget vil blive stillet krav omskal udleveres i forbindelse med en andelsbolighandel.På den baggrund mener jeg ikke, at der på nuværende tidspunkt er behov for at indføre en generelpligt til at anvende regnskabsvejledningen, men jeg vil naturligvis følge op, såfremt der viser sig etbehov herfor.
Med venlig hilsen
Carsten Hansen

2

af

2

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk