L 178 Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse.

(Ændret anvendelse af ikke indløst pant, som kan indtægtsføres af et selskab m.v., der har eneret til at drive en pant- og returordning, og sikkerhedsstillelse for pant og gebyrer).

Af: Miljøminister Ida Auken (SF)
Udvalg: Miljøudvalget
Samling: 2012-13
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 12-03-2013
1. behandlet / henvist til udvalg 19-03-2013
Betænkning afgivet 02-05-2013
2. behandlet/direkte til 3. behandling 07-05-2013
3. behandlet, vedtaget 14-05-2013
Ministerområde:
Miljøministeriet
Resumé:
Formålet med loven er at gennemføre en ny model for anvendelse af ikke indløst pant, som Dansk Retursystem A/S kan indtægtsføre. Loven fastsætter de årlige beløb, som Dansk Retursystem A/S i 2015-2019 skal betale til staten af indtægtsført pant. Halvdelen af beløbene forudsætter, at der indgås aftale om et dansk-tysk grænsepantsystem med Dansk Retursystem A/S som operatør. Den fornødne hjemmel hertil vil skulle tilvejebringes ved yderligere en ændring af miljøbeskyttelsesloven, når der er opnået en endelig enighed mellem Tyskland og Danmark om systemets indretning m.v.

Formålet med loven er endvidere at reducere Dansk Retursystem A/S’ tab som følge af producenters og importørers manglende indbetaling af pant og gebyrer for markedsførte emballager. Loven indeholder derfor en bemyndigelse til, at miljøministeren kan fastsætte regler om producenters og importørers sikkerhedsstillelse for betaling af pant og gebyrer for varer, produkter og emballager omfattet af en pant- og returordning.

Loven er en del af opfølgning på finanslovaftalen for 2012 mellem regeringen og Enhedslisten.
Afstemning:
Vedtaget 58 stemmer for forslaget (S, RV, SF, EL) 50 stemmer imod forslaget (V, DF, LA, KF) 0 stemmer hverken for eller imod forslaget