Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
L 167
Offentligt
1240078_0001.png
1240078_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 23. april 2013Sagsnr.: 20479Dok.nr.: 522730
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 18. april 2013stillet følgende spørgsmål nr. 7 til L 167, forslag til lov om ændring af lov om hold afdyr, lov om landbrugsejendomme og lov om dyrlæger, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Espersen (KF), Erling Bonnesen (V), RenéChristensen (DF) og Mette Bock (LA).

Spørgsmål 7:

”Ministeren bedes uddybe sit svar på spørgsmål 5, sidste afsnit, hvoraf det fremgår, at”På nuværende tidspunkt forventes denne del af bemyndigelsen at blive benyttet til atfastsatte regler om kursuskrav i relation til besætninger med slagtekvæg, får og geder,idet der for disse dyrearter findes en større andel besætninger, der som nævnt ikke bliveromfattet af uddannelseskravet, men hvor der ikke desto mindre kan være behov for etvist minimum af viden om dyresundhed og dyrevelfærd. Bemyndigelsen vil også kunnebenyttes i relation til besætninger med andre husdyr, hvis udviklingen inden forlandbruget måtte vise behov for dette” og i forlængelse heraf oplyse, om dennebemyndigelse betyder, at ministeren principielt har hele kompetencen til fremadrettet tilat foretage ændringer i kursus/uddannelseskrav.”

Svar:

Spørgerne er ikke særlig præcise i forhold til hvad man ønsker uddybet. Jeg skalimidlertid i det følgende forsøge at oplyse sagen yderligere.Der skal sondres mellem uddannelseskrav og kursuskrav, da malkekvægsbesætningerog svinebesætninger typisk er forholdsvis store, vil langt de fleste besætninger medmalkekvæg og svin blive omfattet af uddannelseskravet med de foreslåede grænser for,hvornår uddannelseskravet skal finde anvendelse. Omvendt vil færre besætninger medslagtekvæg, får og geder blive omfattet, da disse besætninger ofte er forholdsvis små.Den arbejdsgruppe under Fødevarestyrelsen, som har udarbejdet den foreslåedeuddannelsesmodel, peger imidlertid på, at der også i mindre besætninger kan være
problemer med dyresundhed og dyrevelfærd, som vil kunne forebygges med en visbasisviden.
Som beskrevet i bemærkningerne til lovforslaget er det på nuværende tidspunkthensigten, at uddannelseskravet skal gælde for besætninger med svin, kvæg, får, gedereller fjerkræ, mens kursuskravet skal gælde i relation til besætninger med slagtekvæg,får eller geder.Det kan dog ikke udelukkes, at det på sigt kan blive relevant at udvideuddannelseskravet eller kursuskravet til andre dyrearter, hvis f.eks. landbrugsmæssigthold af andre husdyr bliver udbredt, eller hvis f.eks. ændrede markedsøkonomiskeforhold medfører, at det bliver rentabelt at holde svin i små besætninger.Lovforslaget og de tilhørende bemærkninger sætter grænser for, hvordan bemyndigelsenkan udmøntes. Det overordnede formål med henholdsvis uddannelseskravet ogkursuskravet ligger således fast, ligesom varigheden af uddannelsen og kursetforudsættes at forblive i den foreslåede størrelsesorden.
Mette Gjerskov
/Theis Bødker Jensen
2