L 166 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser.

(Udvidelse af ordning om underretning af forurettede og styrkelse af rammerne for behandling af ansøgninger om offererstatning).

Af: Justitsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2012-13
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 28-02-2013
1. behandlet / henvist til udvalg 19-03-2013
Betænkning afgivet 07-05-2013
2. behandlet/direkte til 3. behandling 23-05-2013
3. behandlet, vedtaget 28-05-2013
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Loven har til formål at styrke indsatsen over for ofre ved at udvide den eksisterende underretningsordning for ofre. Udvidelsen indebærer bl.a., at den forurettede efter anmodning kan få underretning i tilfælde, hvor gerningsmanden under afsoning og på institutionens område med institutionens viden medvirker i optagelserne til et tv- eller et radioprogram produceret til udsendelse her i landet, hvori den pågældende har en fremtrædende rolle, eller i et portrætinterview i et dansk dagblad.

Samtidig styrkes rammerne for behandlingen af sager om offererstatning, hvilket indebærer, at der tilføres yderligere ressourcer til Erstatningsnævnet, samtidig med at rammerne for nævnets behandling ændres, så ofrene kan få afgjort de længerevarende erstatningssager eller dele heraf hurtigere end hidtil.

Loven er en del af den offerpakke, som regeringen (Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti) har fremlagt i samarbejde med Enhedslisten. Samtidig udmøntes samarbejdet mellem regeringen og Enhedslisten om at gennemføre en styrkelse af rammerne for behandlingen af sager om offererstatning. Loven skal ses i sammenhæng med lov nr. 603 af 12. juni 2013.

Loven træder i kraft den 1. juli 2013.
Sambehandlet med: