Socialudvalget 2012-13
L 160
Offentligt
1238603_0001.png
1238603_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 18. april 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
CAW/ J.nr. 2012-7900
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. marts 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 4 (L 160). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PernilleSkipper (EL).
Spørgsmål nr. 4:”Ministeren bedes redegøre for den socialpædagogiske effekt af at kunnefrihedsberøve børn og unge ved periodevis at kunne anbringe dem på etlukket værelse på en delvist lukket institution.”
Svar:Delvis lukkede døgninstitutioner og afdelinger er målrettet børn og unge meden negativ og udadreagerende adfærd, misbrugsproblemer eller krimineladfærd med behov for et længerevarende socialpædagogisk behandlingsfor-løb. Der er således tale om børn og unge, der har behov for særlig støtte ogomsorg.Formålet med de delvis lukkede døgninstitutioner og afdelinger er, at indsat-sen kan tilrettelægges mindre indgribende, end det er tilfældet på en sikretafdeling, idet tilbageholdelse og fastholdelse kan begrænses til de perioder,hvor det er nødvendigt at fastholde barnet eller den unge i en insisterendesocialpædagogisk behandling. Dette kan f.eks. være tilfældet, når der errisiko for, at barnet eller den unges sundhed eller udvikling lider alvorlig ska-de. Delvis lukkede døgninstitutioner og afdelinger skal således sikre debedst mulige rammer for en effektiv socialpædagogisk indsats.Det er kun yderdøre og vinduer, der kan aflåses. Dørene til børn og ungesværelser må ikke aflåses. Endelig er det en betingelse for at kunne tilbage-holde børn og unge på en delvis lukket afdeling eller døgninstitution, at insti-tutionerne samtidig tilbyder en intens og struktureret behandlingsindsats.
2
Under opholdet skal der således arbejdes målrettet med barnets eller denunges udvikling. Dette kan f.eks. ske ved anvendelse af afprøvede behand-lingsprogrammer målrettet de problemer, som barnet eller den unge måttehave, herunder misbrugsbehandling, vredeshåndtering, psykologhjælp oglign.
Karen Hækkerup/ Lise Stidsen Vandahl