Miljøudvalget 2012-13
L 147 Bilag 25
Offentligt
1232196_0001.png
1232196_0002.png
1232196_0003.png
1232196_0004.png
1232196_0005.png
1232196_0006.png
Til lovforslag nr.L 147
Folketinget 2012-13
Tillægsbetænkning afgivet af Miljøudvalget den 2. april 2013
Tillægsbetænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om planlægning(Nye muligheder i landdistrikterne for erhverv og helårsboliger, ændring af regler om planlægning i kystområder og tilbutiksformål, ophævelse af tilvejebringelses- og tilslutningspligt til fællesantenneanlæg og opsætning af panelantenner ogteknikskabe i landzone)[af miljøministeren (Ida Auken)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 7. februar 2013 og var til1. behandling den 21. februar 2013. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Miljøudvalget. Udval-get afgav betænkning den 20. marts 2013. Lovforslaget vartil 2. behandling den 2. april 2013, hvorefter det blev henvisttil fornyet behandling i Miljøudvalget.MøderUdvalget har, efter lovforslaget blev henvist til fornyetudvalgsbehandling, behandlet lovforslaget i 1 møde.SpørgsmålUdvalget har efter afgivelse af betænkning over lovfor-slaget stillet 19 spørgsmål til miljøministeren til skriftlig be-svarelse, som denne har besvaret, bortset fra fem spørgsmål,som forventes besvaret inden 3. behandling.Optryk af tidsplanerUdkastet til tidsplan, den fastlagte tidsplan og den revide-rede tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget er op-trykt som bilag 2 til tillægsbetænkningen.2. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (S, RV, SF, EL, KF og IA) indstillerlovforslaget tilvedtagelsei den affattelse, hvori det forelig-ger efter 2. behandling.Etmindretali udvalget (V) vil redegøre for sin indstillingtil lovforslaget ved 3. behandling.Etandet mindretali udvalget (DF og LA) indstiller lov-forslaget tilforkastelse.Venstres og Dansk Folkepartis medlemmer af udvalgethar bedt udvalget om at udskyde afgivelsen af tillægsbe-tænkningen, så Udvalget for Landdistrikter og Øer kunne fåmulighed for at få svar på de spørgsmål, der er afledt af Ud-valget for Landdistrikter og Øers samråd med miljøministe-ren den 2. april 2013. Udvalgets flertal (S, RV, SF, EL, KFog IA) har imidlertid ikke villet imødekomme dette ønske.Venstres og Dansk Folkepartis medlemmer af udvalgetfinder, at processen omkring udvalgsarbejdet har været kriti-sabel. For at illustrere denne proces har partierne bedt om atfå optrykt det oprindelige udkast til tidsplan, den godkendtetidsplan og den reviderede tidsplan, som har ligget til grundfor udvalgsarbejdet.Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var påtidspunktet for tillægsbetænkningens afgivelse ikke repræ-senteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikkeadgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalel-ser i tillægsbetænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti tillægsbetænkningen.
Annette Lind (S) Flemming Møller Mortensen (S) Jens Joel (S) John Dyrby Paulsen (S) Mette Reissmann (S)Torben Hansen (S) Simon Kollerup (S) Lone Loklindt (RV)fmd.Andreas Steenberg (RV) Lotte Rod (RV)Sanne Rubinke (SF) Steen Gade (SF) Per Clausen (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Sara Olsvig (IA) Erling Bonnesen (V)Anne-Mette Winther Christiansen (V) Henrik Høegh (V) Birgitte Josefsen (V) Hans Christian Schmidt (V)
AX014856
2
Anni Matthiesen (V)nfmd.Hans Christian Thoning (V) Eyvind Vesselbo (V) Jørn Dohrmann (DF) René Christensen (DF)Mette Hjermind Dencker (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Villum Christensen (LA) Vivi Kier (KF)Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474522171512
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 147 efter afgivet betænkningBilagsnr.222324TitelBetænkning afgivet den 20/3-131. udkast til tillægsbetænkningKopi af talepapir fra samråd i Udvalget for Landdistrikter og Øer den2/4-13 om forslag til lov om ændring af lov om planlægning (L 147),fra miljøministerenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 147 efter afgivet betænkningTitelSpm. om, hvad konsekvensen er, hvis eksisterende byggeri, hvor enkommune har givet byggetilladelse til en butikstype, ikke anvendes tilpladskrævende varer, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren er bekendt med eksempler på, at butikker medf.eks. tæppeforretninger, hårde hvidevarer eller babyudstyr, der reelter udvalgsvarebutikker, har fået tilladelse til etablering uden for by-midten i modstrid med lovgivningen, til miljøministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, hvis en eksisterende ejendom efter en klagesag bliver erklæ-ret for opført i modstrid med planloven, vil det så fortsat være muligtat drive udvalgsvarehandel eller detailhandel med pladskrævende va-regrupper på ejendommen, til miljøministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvordan man håndterer udfordringen med, at mange outlet-butikker med lave etableringsomkostninger etablerer sig ulovligt i la-gerhaller og andre steder, hvor der ikke lovligt må sælges udvalgsva-rer, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm., om det er korrekt, at en møbelbutik efter planlovens bestemmel-ser skal placeres i bymidten, da de færreste møbelbutikker alene sæl-ger møbler, men også andre varer, til miljøministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvad en ejendom, der lovligt er opført med henblik på atsælge køkkener, fremover må anvendes til, til miljøministeren, og mi-nisterens svar herpåSpm., om en vedtagen lokalplan er gældende, hvis den indeholder endefinition af pladskrævende detailhandel, som er bredere end det, somvar tilladt efter planloven på tidspunktet for lokalplanens vedtagelse,til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvis en butikskæde etablerer en internetbutik, i hvilken kun-derne bestiller varer hjemmefra, og i hvilken kunden har mulighed forenten at få varen bragt ud eller selv hente varen på et lager, er dettelager så en butik eller et lager, til miljøministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvis kunderne besøger et showroom for en internetbutik, be-stiller varerne i showroomet og efterfølgende får varerne leveret på
Spm.nr.64
65
66
67
68
69
70
71
72
4
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
privatadressen, vil dette showroom så være en udvalgsvarebutik iplanlovens forstand, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm., om en engroshandelsbutik reelt er en detailhandelsbutik, hvis etikke ubetydeligt salg sker til private, til miljøministeren, og ministe-rens svar herpåSpm., om en engrosbutik eller en kontorforsyningsvirksomhed, derreelt allerede inden planlovens vedtagelse i 1997 har haft et ikke ube-tydeligt salg til private, men ikke kan bevise dette salg, skal lukkes,hvis der kommer en klage, til miljøministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvad der skal med ejendomme, som reelt er opført på bag-grund af byggetilladelser i modstrid med planlovens bestemmelser,når kommunerne har tolket reglerne om pladskrævende detailhandelfor bredt, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm., om det er muligt at lovliggøre eksisterende byggeri, der er op-ført i modstrid med planloven på grund af f.eks. fejltolkninger af plan-loven, i de tilfælde, hvor butiksejerne i god tro har drevet virksomhedfra ejendommen, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm., om det er korrekt, at en større kommune som Aarhus Kommuneikke kan give tilladelse til etablering af en møbelbutik i en tom ejen-dom ved en indfaldsvej, hvis der er en ledig butik i en af kommunensmange bycentre og bydelscentre, til miljøministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvorvidt grundejere i lokalplanen kan være forpligtede tilmedlemskab af den lokale grundejerforening og dermed indirekte væ-re forpligtede til tilslutning til et fællesantenneanlæg, såfremt medlem-skabet af grundejerforeningen indbefatter et sådant, til miljøministerenSpm. om, hvordan det bliver nemmere i forhold til nuværende lovgiv-ning at fremme bosætning og erhvervsudvikling på de 27 småøer ogÆrø, Læsø, Samsø og Fanø, til miljøministerenSpm. om, hvordan kriterierne om faldende beskæftigelse og faldendeantal husstande skal indgå i kommunalbestyrelsens afgørelse om,hvorvidt der er tale om et vanskeligt stillet landdistrikt, til miljømini-sterenSpm. om, hvilken påvirkning fjernelsen af muligheden for at planlæg-ge store udvalgsvarebutikker bortset fra i de fem største byer vil få forgrænsehandel og e-handel, og hvilken dokumentation og undersøgel-ser der foreligger herom, til miljøministerenSpm. om, hvilken dokumentation der foreligger for, at fjernelsen afmuligheden for at planlægge store udvalgsvarebutikker bortset fra i defem største byer vil være til gavn for detailhandlen i mindre byer, tilmiljøministeren
5
Bilag 2Tidsplaner for udvalgets behandling af lovforslaget og udkast hertilTidsplaner og udkast til tidsplaner er optrykt efter ønske fra V og DFUdkast af 25. februar 2013 til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTil:Dato:L 147Om nye muligheder i landdistrikterne m.v.Af miljøministeren (Ida Auken).Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTorsdag den 28. februar 2013:Tirsdag den 12. marts 2013:Torsdag den 21. marts 2013:Tirsdag den 2. april 2013:Torsdag den 4. april 2013:Med venlig hilsenMorten Villumsen,udvalgssekretærTidsplan af 28. februar 2013 for udvalgets behandling af lovforslagetTil:Dato:L 147Om nye muligheder i landdistrikterne m.v.Af miljøministeren (Ida Auken).Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTirsdag den 2. april 2013:Mandag den 8. april 2013:Mandag den 22. april 2013:Torsdag den 25. april 2013:Med venlig hilsenFrist for spørgsmålFrist for besvarelse af spørgsmålFrist for betænkningsbidragAfgivelse af betænkningUdvalgets medlemmer28. februar 2013Fastlæggelse af tidsplanFrist for spørgsmålFrist for besvarelse af spørgsmålFrist for ændringsforslag og politiske bemærknin-gerPolitisk drøftelse og betænkningsafgivelseUdvalgets medlemmer25. februar 2013
6
Morten Villumsen,udvalgssekretærRevideret tidsplan af 12. marts 2013 for udvalgets behandling af lovforslagetTil:Dato:L 147Om nye muligheder i landdistrikterne m.v.Af miljøministeren (Ida Auken).Revideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTorsdag den 14. marts 2013:Mandag den 18. marts 2013:Tirsdag den 19. marts 2013:Onsdag den 20. marts 2013:Tirsdag den 2. april 2013:Torsdag den 4. april 2013:Med venlig hilsenMorten Villumsen,udvalgssekretærFrist for spørgsmålFrist for svarFrist for betænkningsbidragPolitisk drøftelse og betænkningsafgivelse2. behandling3. behandlingUdvalgets medlemmer25. februar 2013